Kan vara värt ett köp

35 minuter fick 18-årige Lumala Abdu på sig att övertyga i MFF. Räckte det?

Mjällbyspelaren har utan tvekan kvaliteter. Han är kvick, både i löpningarna och med fötterna, tekniken är god och med tanke på hur kort tid han spelat organiserad fotboll borde det finnas en väldigt stor utvecklingspotential.

Många på läktaren, även jag, tyckte att han påminde om Tokelo Rantie. Åge Hareide nämnde istället David Accam. Oavsett vem man väljer är det en hel del att leva upp till för en spelare som än så länge inte kan beskrivas som mer än en talang.

Hareide påpekade att det fanns ytor som man i MFF helst vill att en så snabb spelare ska löpa in i på ett bättre vis. Daniel Andersson berömde artigt Abdus insats utan att lova nånting mer än att MFF ska fortsätta att följa honom.

Krasst uttryckt brukar testspel inte sluta i mer än just artighetsfraser. Men det finns något i Lumala Abdu som gör att jag tycker att det känns rätt kittlande att plocka över honom till MFF.

Normalt sett hade det varit bäst att låta honom utvecklas en säsong till i Mjällby AIF.

Men Mjällby åkte ner i division 1 och det finns fler klubbar högre upp – bland annat Kalmar FF – som jagar honom. Tror inte att ett ekonomiskt hårt pressat Mjällby i jakten på att skaffa resurser för att komma tillbaka till Superettan missar chansen att sälja en het kontrakterad spelare.

Om MFF egentligen vill vänta kan det alltså mycket väl vara så att MFF inte kan göra det.

Just nu kan det vara det bästa skälet för MFF att köpa loss honom. Det är en chansning, men ibland kan det vara bra och genom åren har jag sett många spelare göra sämre testmatcher i MFF.

Abdu verkar dessutom vara en väldigt ödmjuk och trevlig person med en fantastisk rå-talang. Han kom inte till Sverige som fotbollsspelare utan som ensamkommande föräldralöst flyktingbarn. Som 16-åring blev han övergiven på Sturups flygplats utan att känna någon, tog sig till Malmö, hamnade på ett hem för ensamkommande i Bromölla, började spela division 7-fotboll i Gualöv och hamnade sedan snabbt i Mjällby.

Att två år efter den ensamma kvällen på Sturup kunna gå in och spela så bra mot ett svenskt U21-landslagsförsvar är fantastiskt. Och redan i vintras såg jag honom göra en riktigt vass insats när Mjällby mötte MFF i en försäsongsmatch uppe i Hällevik. Så nu har han varit bra både mot och med MFF.

Jag förutsätter också att MFF-ledningen följt honom noga ett tag och den här gången vet betydligt mer än man brukar vid nästan alla andra testspel. Som när Tokelo Rantie testtränade.

Så därför; köp!

Men då ska man veta tre saker.

Hans poängfacit i år i Mjällby är skralt (tydligen tre mål och noll assist på 24 matcher)).

Det stora behovet för MFF i anfallet är fortfarande en stor rutinerad target-typ a la Kiese Thelin.

Ska man ha båda delarna måste någon forward bort ur truppen.

…………………………………………..

2 300 åskådare uppskattades publiken till.

Känns nästan som om den siffran var lite i underkant.

Men 2 300 är bra nog och en påminnelse om hur mycket som hänt sedan det sportsligt framgångsrika men publikmässigt mörka 80-talet på Malmö stadion.

………………………………………………..

Franz Brorsson vann den interna kampen mot Felipe Carvalho. Knappt, men allt mer talar för att det blir Brorsson bredvid Rasmus Bengtsson mot PSG.

………………………………………………………..

2 x 35 minuter än en konstig matchtid.

Glömde fråga varför man inte körde 2 x 45…

……………………………………………………………….

Bäst i U21-landslaget? Jag gillar nästan alltid det jag får se av Kerim Mrabti. Nu också.

………………………………………………………………..

Sämst?

Pa Konates lårskada. Såg ut som en sträckning, även om läkaren Pär Herbertsson ville vänta med domen.

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.