En best som behövs

Jag cyklade till matchen mellan MFF och Slovan Liberec ivrig att se om Kari Arnason är den ledargestalt i försvaret som laget så väl behöver.

90 minuter senare var jag kär i en annan mittback, testspelande Luis Felipe Carvalho!

Arnason är klar och 45 minuter antydde att han troligen både har rutinen och klassen som behövs för MFF i Allsvenskan och Europa, som ju den här matchen handlade om.

Ledare hoppas jag också att han är.

För MFF har tappat alldeles för många sådana spelare. Det pratas – ofta för mycket – om lagkaptensrollen, men det fordras åtskilliga informella ledare i laget också.

Nu har Malmö FF Markus Rosenberg och han är verkligen en ledare. Ifjor i Europa närmast bar han elvan på sina axlar.

Dessutom finns Guillermo Molins. Men han är inte tillbaka än även om jag tycker att de 45 minuterna han fick mot Slovan Liberec var hans vassaste hittills efter comebacken.

Sedan är det stopp.

Magnus Eriksson gjorde ett jättejobb med att driva på laget, Markus Halsti likaså och i backlinjen har MFF egentligen saknat en riktig ledargestalt sedan Pontus Jansson försvann.

De som spelat sedan dess är var för sig duktiga, men balansen och det totala utfallet av insatserna har inte varit särskilt bra. Det är inte fel att vara lugn, cool och försynt, det är bara det att någon måste ryta till, styra och vara elak också.

Därför hoppas jag på Kari Arnason.

Och mitt i allt kom Luis Felipe Carvalho och stal showen. Han är en best som behövs! Därför blev jag glad när mannen som i sina uttalanden närmast ger försiktighetsprincipen ett ansikte Daniel Andersson lugnt konstaterade att han tror att det löser sig. Till och med inom ett par dagar.

Jag har gillat det jag sett av Carvalho från dag 1, eller om jag ska vara helt ärlig dag 2, av provträningen och tyckte att redan insatsen mot FC Höllviken gav mersmak. Efter 45 minuter mot ett faktiskt rätt starkt tjeckiskt motstånd är jag totalt såld. Carvalho kan bli en sensation. Han har en fin mix av en elegant brutalitet modell Krister Kristensson och speeden hos en kontringsspecialist.

Mot slutet satt jag och hoppades på att MFF skulle få en hörna för att även få se Carvalho i motståndarens straffområde. Hörnan kom och så slog de den kort. Korta hörnor borde förbjudas!

902 åskådare var på plats. Visst, det var en träningsmatch, men det var givetvis frapperande uselt. Det fanns dock en förklaring.

MFF hade hamnat totalt fel i prissättningen.

I klartext; det var svindyrt. En tröst. Jag pratade med kommunikationschefen Peter Åhlander som konstaterade att MFF är väl medvetet om missen. Publiksiffran var beviset på att något gått helt fel och man har lärt sig till nästa gång.

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.