Tre backar i Borås

Två segrar i rad på Borås Arena förändrar egentligen ingenting. Jag rankar fortfarande Elfsborg som den svåraste bortamatchen för MFF i Allsvenskan. MFF har svårt i Borås, har alltid haft.

Från 2005 då den nya plast-arenan invigdes till 2013 vann MFF inte en enda match.

Det var bättre på Ryavallen, men inte så mycket bättre. Totalt har Elfsborg och MFF mötts 62 gånger i Borås med 24 segrar för Elfsborg, 27 för MFF och elva oavgjorda. Innan vinsterna 2013 och 2014 stod det alltså 24-25 med Elfsborgs siffror nämnda först.

Med tanke på att det historiska styrkeförhållandet mellan lagen är det förvånansvärt jämnt.

Slutsatsen av all den här statistik-terrorn är alltså att det blir svårt för MFF, men även viktigt.

För den allsvenska guldstriden. Men även som förberedelse för kommande kvalmatcher till Champions League där MFF ska spela på resultat på bortaplan. Tuffa, hårda matcher mot bra motstånd gör i det fallet enbart gott för MFF.

Söndagens träning var öppen och MFF körde 3-5-2. Åge Hareide vill inte bekräfta att det blir en trebackslinje, men det känns naturligt och rätt.

Av flera skäl.

Erik Johansson, Rasmus Bengtsson och Filip Helander är tre mittbackar som samtliga är med i landslagsdiskussionen. Så länge MFF har alla tre tillgängliga – Helander lär snart lämna – innebär en bänkning av en av dem att laget automatiskt saknar en av truppens elva bästa spelare.

Som förberedelse att klara sig utan Filip Helander är det inte fel att sätta Filip Helander på bänken i nio matcher av tio. Men inte mot Elfsborg.

Inte minst för att MFF bevisligen släpper in fler mål när Helander inte är med.

Bakåt blir det bättre med 3-5-2.

Tycker faktiskt att det blir vassare framåt också.

På kanterna kan Yoshimar Yotún och Anton Tinnerholm komma rusande som lokomotiv, man får in Magnus Wolff Eikrem mer centralt lite framför Enock Kofi Adu och Oscar Lewicki och MFF kan ändå spela med två forwards.

Som truppen ser ut är två man – minst – därframme ett måste. Ingen av MFF:s offensiva spelare passar fullt ut att agera ensam spets. Det finns ingen Isaac Kiese Thelin eller Mathias Ranegie i laget längre. Och det behövs heller inte oavsett om man väljer 4-4-2 eller 3-5-2.

Trodde tidigare att det fanns en möjlighet att behålla Filip Helander året ut. Efter att ha pratat med honom och känt av stämningen har jag insett att det nog är kört.

Därför är det ett perfekt besked att Alexander Blomqvist storspelar i IFK Värnamo – Daniel Andersson specialkollade förresten honom i söndagsmatchen mot Ängelholm – och kan bli tillbakakallad i sommar.

Är generellt skeptisk mot effekten av utlåningar. Men det här kan vara ett undantag.

Amin Nazari kan vara ett annat. Fast mer på sikt. Just nu hyllas han av alla i Fredrikstads FK i Norge.

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.