2014 ändrade allt i förhandssnacket

Kommer ni ihåg försäsongen 2014? Hur alla tjatade om hur ohyggligt svårt det är försvara ett guld i Allsvenskan. Sedan gick Malmö FF in och vann serien samtidigt som laget klarade att ta sig in i det absoluta finrummet i Champions league.

Då är det plötsligt ingen som pratar om att det är svårt att försvara ett guld.

Kanske är prestationen att ha vunnit över nästan alla tvivlarna en av Malmö FF:s mest oväntade framgångar förra året. För nu tävlar experterna om att peka ut laget som storfavorit.

Jag håller fast vid min linje.

2014 tippade jag MFF som etta för att jag trodde att laget var bäst.

2015 tippar jag också MFF som etta för att truppen – och på sikt även laget – blivit ännu bättre.

Men grejen är att det kommer att krävas.

Allsvenskan har vässats och är het som en glasbruksugn. Många lag satsar. Bara en sådan sak som att BK Häcken värvat världsstjärnan Diego Lugano är snudd på surrealistiskt.

Malmö FF måste också bemästra effekterna av psykologin som snabbt fick folk som sa att två raka är svårt att glömma att tre raka borde vara mycket svårare. Förväntningstrycket ökar.

Att det gör det hemma i Malmö är egentligen inget problem. Här är kraven alltid höga och spelar man i MFF ska och måste man klara av det.

Att andra lag i varje enskild match och sekund av spelåret kan skjuta över allt tryck på MFF och eggas och inspireras av uppgiften att välta den stora elefanten på rygg är mycket värre. Plus något som Malmö FF måste lära sig att hantera än bättre än klubben hittills klarat.

Jag tror alltså att man fixar den uppgiften.

Men lätt?

Det kommer att krävas mer 2015 än 2014.

Egentligen rätt skönt. Lag som ska utvecklas måste utmanas. Både hemma och internationellt.

En annan sak som Åge Hareide och de övriga i MFF är väl medvetna om är att det i stort sett är ett tvång att ett blivande guldlag måste starta bra.

I Allsvenskans långa historia har det aldrig hänt att ett lag vunnit SM-guld efter att ha förlorat de två första matcherna! För att hitta ett lag som torskat i premiären och senare fått lyfta pokalen får vi gå tillbaka till 90-talet.

Tur då att MFF är det bästa premiärlaget av alla de 16 årets serie. På 79 säsonger har MFF ett poängsnitt på 2,05 i match ett, har Infostrada räknat ut. Tvåa är AIK på 1,66, trea IFK Norrköping, 1,57 och fyra IFK Göteborg, 1,39. GIF Sundsvall har 0,93.

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.