MFF saknade precision i allt

För att ta det bästa med eftermiddagen på Malmö IP och matchen mellan MFF och Örebro SK först:

Hyllningen till den så tragiskt avlidne spelarlegendaren Lasse Larsson blev precis så bra som det fanns anledning att hoppas. Tyst minut, tal, banderoller, sorgband på spelarna och en minut nio där hela publiken reste sig upp och applåderade till Lasses minne. ÖSK-klacken också.

Ett vänligt och vackert farväl till en vänlig och målfarlig man.

Själva matchen blev däremot ur MFF-synpunkt ett enda långt och utdraget lidande. Den 25 år långa cupförbannelsen verkar hålla i sig oavsett om laget tar Svenska cupen på allvar – som nu – eller ej. Hittills under säsongens sex matcher, 540 minuter plus tillägg, har MFF släppt in ett enda mål. Det sände MFF ur cupen.

Nu kommer säkert många opportunister ta chansen att ifrågasätta om MFF är så bra. Första gången laget mötte bra motstånd och blev testat vek man ner sig. Många duktiga spelare har lämnat, är de nya lika bra och får Åge Hareide och Olof Persson ihop det snabbt nog?

Bla, bla, bla, bla…

Själv tänker jag hålla fast vid att Malmö FF ÄR bra, att den sammanlagda klassen på nyförvärven är högre än på dem som lämnat och att alla förutsättningarna för en stark säsong är på plats.

Frånsett Rasmus Bengtsson då. Men han hade inte gjort någon skillnad mot Örebro SK.

Därför blev jag glad när Örebrotränaren Alexander Axén på presskonferensen sa just att han tror att MFF 2015 är bättre än MFF 2014. Säkert individuellt och på sikt troligen också kollektivt.

Varför åkte då MFF ur cupen?

För att cupspöken finns.

För att Örebro SK gjorde det bra.

Men framförallt för att MFF saknade precision i nästan allt man företog sig framåt.

Utförandet är viktigt. Det brast MFF i. Ordentligt.

Passningarna, inläggen och hörnorna fram till lägena var för dåliga, avsluten i lägena var också för dåliga och MFF-spelarna klarade inte alls att komma i närheten av precisionen man ibland visat upp i de tidigare matcherna och på i stort sett varje träning.

Var det något som blev avslöjat när motståndet blev bättre var det att det krävs mer effektivitet.

I gruppspelet fanns det också åtskilliga slarviga sistapassningar och avslut. Då gjorde det inget.

Nu blev MFF straffat.

Kapaciteten, förmågan och redskapen har MFF. Därför finns det bara ett kollektivt betyg att dela ut när ÖSK:s försvarsspel ändå lönade sig: Uselt.

Tyvärr tror jag att förlusten blir dubbelt olycklig.

Dels för att den omöjliggjorde målsättningen att äntligen vinna cupen.

Dels för att den förstärker ett problem.

Malmö FF måste spela samman ett i stora delar nytt lag till den allsvenska starten. Det tar tid. Givetvis har Åge Hareide gjort rätt när han kört med samma startelva i cupmatcherna. Men efter två matcher mot Superettan-motstånd och en mot ett division 2-lag var bygget ändå inte färdigt. Det syntes mot Örebro SK. Och nu missar MFF en semifinal man hade behövt.

Därför håller jag med ifrågasättarna om en sak:

Hinner MFF-bygget bli klart i tid till den allsvenska starten?

Inledningen är viktig. Om jag kommer ihåg rätt i hastigheten har inget blivande mästarlag någonsin förlorat de två första matcherna i Allsvenskan!

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.