Minnet måste vårdas och firas

Traditioner och historia är extremt viktigt för en fotbollsklubb.

Därför är det en alldeles utmärkt idé av Malmö FF att försöka hitta sätt att fira sin födelsedag den 24 februari.

Att många bryr sig är tydligt. Idag har mitt twitterflöde närmast svämmat över av gratulationer till 105-åringen MFF.

Och många engagerar sig. Ta bara debatten om den nya tröjan, om den vita rövlappen, de diskreta ränderna och så vidare. Det är bra.

Så intresset och viljan att fira finns. Garanterat!

Men hittills verkar det inte riktigt ta sig. Många är säkert intresserade av att läsa om ceremonierna, men få är på plats.

När guldåret 2014 brändes in i trappan upp till ståplatstorget (ingång B) tittade ett 20-tal på.

När FV:s Stefan Hult höll tal och det lades ner blommor vid bildandeplatsen och Staffan Tapper fick den tredje inteckningen i hederspriset till Andreas Nilssons minne hade skaran växt till 43. Jag vet, för jag räknade (och tog med både mig själv och kollega Max Wiman bland de 43).

Några 100 till tycker jag inte hade varit för mycket begärt.

De – och många till – fanns i shopen där fyra spelare skrev autografer och man kunde köpa den nya tröjan och hämta sina årsböcker. Då var köerna långa och det var också en del i födelsedagsfirandet.

Så vissa saker fungerar och andra inte.

Flytta dagen och slippa kylan utomhus och regnet som började piska stenarna på parkeringen bakom Malmö IP så fort ceremonin var avslutad går ju inte. Ska man fira en födelsedag finns bara en dag att välja på…

Jag tror så här;

Vissa saker är viktiga oavsett om de lockar folk eller inte.

Att årtalen finns i trappan lyfter Swedbank stadion, graveringarna har ett stort symbolvärde och är precis en sådan sak en Stadion-ägande klubb ska syssla med. Strunt samma om folk orkar följa en rätt trist graveringsprocess eller ej.

Blommor och tal vid bildandeplatsen har också ett stort symbolvärde! Jag tror alla som fanns på plats kände en stor samhörighet med föreningen just när de stod där. Kvantitet är inte alltid så viktigt.

Ändå tycker jag att 150-200 borde kunna vara på plats. Lite senare tid om födelsedagen är en vardag, som nu, kan vara en väg att gå. Det känns också som om hemlighetsmakeriet kring vem som ska få Andreas Nilsson-priset är rätt onödigt. Utnyttja det istället för att locka lite extra. Idag får Staffan Tapper pris tror jag hade lockat mer än en bisats om att man skulle dela ut det till hen x.

Vilket bra val Staffan Tapper var förresten!

Hans jobb i MFF i samhället, betydelse för akademierna, engagemanget i de historiska rundvandringarna och arbetet med Eric Persson-boken gör honom mer än lämplig för priset.

Vad ska då MFF göra för att få mer fart i det årliga firandet?

Det viktigaste är nog ändå att hitta ett sätt att trappa upp inomhusaktiviteterna.

Utan att ta bort det övriga.

Och inse att i jobbet med att skapa en tradition är fem år ingenting. 105 är det däremot.

 

trappa

 

 

 

mer trappa

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.