Ett val mellan två högvinster

Så kom då beskedet redan i Florida.

Markus Rosenberg fortsätter som kapten i MFF.

Och han gör det inte bara i väntan på att Guillermo Molins ska ha avslutat sin rehab utan hela 2015.

Låt det vara sagt direkt; för mig har MFF två kaptener.

Egentligen är det en win-win-situation. Ett val mellan två högvinster.

Guillermo Molins gjorde ett fenomenalt jobb som kapten till dess han blev skadad och är en ledargestalt oavsett om han befinner sig på eller bredvid planen. Markus Rosenberg tog över och gjorde ett lika gott jobb. Både i Sverige och Europa.

Så varför välja?

Jo för att man måste.

Jag delar heller inte den lite förlegade uppfattningen att det inte har så stor betydelse vem som är kapten, att rollen är överskattad. Tvärtom älskar jag att det fästs allt större betydelse vid vem som är kapten i Malmö FF. Precis som i alla de övriga lagen.

Jag hade valt Guillermo Molins!

Mer av tvång än övertygelse. Lite som om någon kommit med en skål blåbär och en med hallon. Jag dreglar nästan ner tangentbordet bara jag tänker på hur mycket jag älskar att äta båda delarna. Men om någon elak typ tvingat mig att bara välja en av skålarna hade jag tagit hallonen.

Och gjort mitt bästa för att njuta av valet istället för att sitta och sura över att jag inte fick båda, eller valde fel.

Jag förstår dessutom Daniel Andersson och Åge Hareides – för jag förutsätter att det var de två som tillsammans tog beslutet – val av Rosenberg,

De tänker Europa och Champions League.

Där är Markus Rosenberg det stora namnet. Spelaren som även icke-MFF:are, motståndarklubbarna och internationell media vill se på podiet.

Det finns även en PR-effekt som jag inte tror spelat in i valet, men som ändå kan ha betydelse. När företag och media som knappt kan skilja en fotboll från en kaffetermos vill prata med en MFF-spelare är det i stort sett alltid Markus Rosenberg de vill ha. Han har slagit igenom även bland de icke fotbollsintresserade.

Jag tänker Malmö.

Då är Markus Rosenberg lysande.

Men Guillermo Molins är perfekt.

Med ”det är vi som är stormen” inför Elfsborgsmatchen 2013 lyfte han ledarskapet till en ny nivå.

Och ledare kan man vara utan att vara kapten.

Viktigast av allt nu blir dock att kvickt sluta leta efter eventuella fel i ett val mellan rätt och rätt.

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.