Rasmus Bengtsson, ja tack

Är mitt uppe i intensiva studier av utredningsmaterialet om Stadionområdets framtid.

Det jobbet kommer snart att löna sig, troligen redan nästa vecka.

Men visst finns det tid att kommentera lite aktuella frågor om MFF.

………………………………………

Rasmus Bengtsson.

Ja, tack. Om det går att lösa redan nu och allt börjar tyda på det.

För ju mer jag tänker på det desto mer framstår det som stensäkert att MFF behöver en mittback till.

Det är helt enkelt den återstående pusselbiten.

Filip Helander och Erik Johansson håller nivån i ett allsvenskt toppklass-lag.

Franz Brorsson tror jag är där om ett eller ett par år.

Johan Hammar har kapaciteten att spela ordinarie i ett lag på åtminstone den undre halvan av Allsvenskan.

Oscar Lewicki kan flyttas ner utan problem, men det känns både dumt och onödigt.

Lägg till att både Erik Johansson och Filip Helander missat rätt många matcher på grund av skador och sjukdomar de senaste säsongerna.

In med Rasmus Bengtsson och MFF får en mittback som troligen är lite bättre än Erik Johansson och Filip Helander.

Då har man tre spelare att välja bland, en man har råd att vänta in genombrottet på (Brorsson) och en som kan få chansen till den speltid han förtjänar i en låneklubb (Hammar). Plus en spelare av hög klass man kan kalla tillbaka till hösten eller efter säsongen om han utvecklas på rätt sätt och håller sig skadefri (Alexander Blomqvist).

Om Rasmus Bengtsson presenteras redan innan MFF åker till Florida i början av nästa vecka skulle jag dock bli mycket förvånad.

Först ska han komma överens med FC Twente om att lösa kontraktet. Sedan ska han göra klart med MFF. Det lär ta tid. Kanske kommer han under lägret i Florida, men troligast är att det dröjer ytterligare lite.

Vill förresten redan nu nyansera bilden att Rasmus Bengtsson var anfallare i MFF, lånades ut till Trelleborgs FF, gjorde om till mittback och sedan blev utlandsproffs och landslagsspelare.

Rasmus var länge mittback i Malmö FF också. Men hösten 2005 ville man tillfälligt testa honom som anfallare i U-laget som bland annat spelade Malmömästerskapet för seniorer. Rasmus gjorde ”tyvärr” succé som forward och avgjorde bland annat MM-finalen mot Oxie IF. Den vann MFF med 3-1 efter hat-trick av Rasmus. Så när man våren 2006 flyttade upp honom som vad man då kallade ungdomsproffs i A-truppen och nästan direkt lånade ut honom till TFF var han anfallare. Och det var troligen därför man lånade ut honom. Bland de övriga anfallarna i truppen fanns nämligen Niklas Skoog, Junior, Jonatan Johansson, Rawez Lawan, Edward Ofere, Marcus Pode och Afonso Alves. Mittbackskonkurrensen var inte alls lika tuff.

……………………………………………

Gräsfrågan

Att få till ett ordentligt underlag att spela på i matcherna på Swedbank stadion är inte bara viktigt för MFF.

I ett nationellt perspektiv badar MFF i pengar. Om inte en klubb som vid årsskiftet hade över 100 miljoner i kassan kan klara att lägga en vettig gräsplan kommer konstgräsförespråkarna att vinna ytterligare mark!

Redan nu väljer nästan alla kommuner som ska bygga nya arenor konstgräs.

MFF har viljan, naturgräskramare kallade Håkan Jeppsson klubbens inställning på medlemsmötet, klimatet i Skåne och pengarna på banken.

Om man trots det misslyckas lär det inte bli enklare för andra klubbar som också vill ha riktigt gräs att stå emot plast-lobbyn.

På många håll har man valt Grassmaster-lösningen, det vill säga att väva in 2-5 procent konstgräs i gräset för att göra det starkare och bättre. Det funkar på många håll, men MFF.s vd Niclas Carlnén som håller på att plocka fram underlaget för beslutet tycker att det är för dyrt.

Cirka 13 miljoner kostar en Grassmaster-plan som givetvis också måste underhållas och ibland läggas om.

På medlemsmötet berättade Carlnén att man istället tittar på offerter på mellan 5-8 miljoner för att lägga en 100-procentig gräsplan som kan vara färdig till första hemmamatchen måndagen den 9 april och hålla ända in i november.

Lycka till, säger jag.

Och hoppas att man både gör och väljer rätt.

Dessutom skulle jag vilja veta vad som hände efter de första åren på Swedbank stadion. Första åren spelade MFF på kanongräs. Sedan blev det bara sämre och 2014 katastrof.

Väntade man för länge med att lägga om?

 

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.