Uppgraderingen nästan färdig

Där ramlade Magnus Wolff Eikrem också in i MFF-truppen och tränaren Åge Hareide började genast skämta om att man varje måndag ska ha en presskonferens och presentera en norrman.

Förra måndagen var det ju Jo Inge Berget.

Det börjar se riktigt vasst ut. Offensivt redan bättre än förra säsongen och om de återstående pusslbitarna i försvaret faller på rätt plats även bättre totalt. Och så har hela tiden planen sett ut.

Undrar om inte Svt:s fotbollsexpert Tomas Wernersson börjar önska att han bytt bort den rävsax han tyckte Malmö FF satt i mot ett munlås till sig själv?

En billig poäng att plocka, men…

För en och en halv vecka sedan sa han:

– Laget är sönderköpt efter succén i höstas. Halva startelvan har lämnat och nu sitter klubben i en rävsax. Jag känner igen scenariot från min tid i IFK Göteborg. Mycket pengar i plånboken och begränsad tillgång på kvalitetsspelare.

Är jag stygg tolkar jag det som att han har kass koll. Är jag snäll – och lite mer realistisk – som att han dels var alldeles för tidigt ute, dels inte riktigt förstått vad det är Malmö FF håller på med.

Så vi tar det en gång till. Hittills har MFF med ett undantag inte drabbats av några spelarförluster som var oväntade.

Concha, Thern, Halsti och Ricardinho: utgående kontrakt som man i ett par fall inte ville förnya och i de andra tyckte var för dyra att förnya.

Eriksson och Forsberg: kalkylerade förluster om MFF fick rätt pris och det fick man.

Undantaget heter Isaac Kiese Thelin. Där gick det snabbare än tänkt. Men grejen är att det är just den affären som nu gett MFF ekonomiska muskler att göra ännu mer med truppen än vad som tidigare var planerat.

Planen var att uppgradera truppen. Det har MFF redan gjort från backlinjen och framåt.

Kvalitén har ökat och alternativen blivit fler.

Redan från dag 1 med Åge Hareide inleddes jobbet med att få en flexibel trupp där spelarna klarar att växla mellan 4-4-2, 4-5-1, 4-3-3, 4-4-1-1 eller vad man vill kalla det. Från match till match, men också under de 90 minuterna i samma match.

Det nådde man framgång med redan ifjor.

Med mer övning och ett vässat material kommer laget att bli ännu mer svårstoppat i år.

Ett offensivt urval med Markus Rosenberg, Magnus Wolff Eikrem, Jo Inge Berget, Guillermo Molins, Enock Kofi Adu, Oscar Lewicki och Tobias Sana är en nivå vi inte sett i Allsvenskan på mycket länge.

Dessutom finns Agon Mehmeti, Simon Kroon, Pawel Cibicki, Erdal Rakip, Erik Andersson, Petar Petrovic, Amin Nazari och Piotr Johansson också med i konkurrensen. Minst hälften av dem står på randen till sitt stora genombrott.

Söderköpta, my ass…

Nu går planen vidare med att bredda och vässa försvaret.

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.