Folkfest på Limhamns IP

De senaste åren har Malmö FF:s första öppna träning utvecklats till att bli lika mycket en folkfest som ett avstamp för säsongen. I år blev inget undantag.

 

Det var lika knökat på Limhamns IP som det tidigare varit i Kombihallen och ifjor på Malmö IP. 700-800 gissade vi från pressplatserna, 1100 sa hemmaklubben LB07:s starke man Johan Andersson som borde vara bäst på att bedöma tillströmningen till den egna idrottsplatsen.

Bra i vilket fall som helst.

Blandat med folk också, från småknattar med himmelsblå halsduk som ännu inte lämnat barnvagnen till gamla Limhamnare som njöt av att se den ännu äldre träläktaren fyllas.

Jag gillar att det blivit både en folkfest och tradition kring premiärträningen. Nästa år lär den läggas på Malmö IP igen. Idag var den planen uppbokad, men Limhamn ar en utmärkt vikarie.

Snackisen på läktaren var givetvis en spelare som inte var på plats.

Isaac Kiese Thelin hade fått permis för att besöka Örebro (av alla platser, men han har anknytning dit). I morgon lär han åka vidare till Bordeaux och skriva på kontraktet som enligt Expressen ska ge 40 miljoner kronor.

Budet har hela tiden höjts och till slut passerade det gränsen när MFF helt enkelt inte kan säga nej hur länge som helst.

Det här är nämligen försäljningen som ger MFF den stora handlingskraften.

2014 går med minst 150 miljoner i vinst, kollega Mattias Larsson på Kvällsposten har fått fram uppgifter som säger att budgeten för 2015 redan är säkrad.

Nu kan MFF till de tidigare försäljningarna, som inneburit att man redan kunnat fylla en del av hålen i truppen, lägga en transfer med i stort sett inga avbräck. IFK Norrköping fick 600 000 och ingen vidareförsäljningsklausul. Det enda som ska räknas av från summan MFF nu får för Isaac Kiese Thelin är därmed det han fick i sign on-bonus när han valde MFF. Han fick visserligen betydligt mer än Norrköping, men när pengarna tickar in har han varit en fantastisk affär för MFF.

Utan att behöva röra miljonerna från Champions League har MFF därför nu fått en kassa för att skaffa in nya spelare som är gigantisk med svensk mått mätt.

Så glöm allt snack om hur många spelare MFF tappat.

Allt hänger på att MFF använder pengarna rätt. Gör man det – och allt firma Andersson och Hareide gjort hittills tyder på det – kommer MFF att få en starkare trupp 2015 än 2014.

I alla fall kvalitetsmässigt i utgångsläget. Problemet som jag ser det är att man så snabbt som möjligt måste fixa ett samspelt lag av det nya bygget. Jag börjar redan fundera i banor om att två matcher i Florida plus fyra (om MFF går vidare från gruppspelet) i Svenska cupen är för lite för att vara på topp till den Allsvenska premiären. Och det behöver MFF vara. En bra start är viktig när man ska satsa på tre fronter, i Allsvenskan, Champions League och Svenska cupen.

…………………………………..

Lite mer smått från träningen.

Agon Mehmeti var i tokform och smällde in tre riktigt snygga mål på kort tid.

Nyförvärven och de uppflyttade lärlingarna som fanns på plats fick sina nya tröjor och nummer.

Oscar Lewicki ska spela med nummer 6.

Erik Andersson fick nummer 14.

16-årige målvakten och lärlingen Marko Johansson kör med nummer 30.

Mittbackslärlingen Franz Brorsson, slutligen, fick dra på sig nummer 31.

Nye materialaren Swidde Nilsson presenterades tillsammans med de nya spelarna och fick massiva applåder, inte minst från truppen.

Sportchefen själv Daniel Andersson saknades också på Limhamns IP. Det pågår ju en del förhandlingar och laddas för ett par presskonferenser.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.