Kinapengarna räckte till mycket

Pengarna talar, men det gör de faktiskt på flera olika vis. När MFF nu tvingas släppa Magnus Eriksson till den kinesiska ligan handlar det om minst tre olika saker:

1) Guizhou Renhe betalar Magnus så mycket att det blir väldigt svårt att säga nej.

2) Guizhou Renhe betalar honom dessutom så mycket att det kompenserar att byta bort ett lag som precis vunnit sitt andra raka SM-guld och spelat i Champions League mot laget som de fem senaste säsongerna varit sexa, fyra, fyra, nia och tia i den kinesiska ligan.

3) Guizhou Renhe betalar givetvis även MFF så mycket – 16 miljoner säger alla envisa rykten – att det blir ett rimligt och riktigt beslut att släppa honom. Det är dessutom MFF:s uttalade policy.

Rätt pris och spelarna är till salu.

De förbättrar möjligheterna att bygga en god stämning i truppen och gör det lättare att locka till sig nya spelare.

Allt detta är helt okej.

Jag står också stenhårt fast vid att vi fortfarande rör oss inom den kontrollerade delen av truppförändringarna MFF kan drabbas av.

I torsdags skrev jag: Magnus Eriksson är en kanonspelare, men slår han ut Markus Rosenberg och Isaac Kiese Thelin på topp eller Guillermo Molins på kanten? Det kan ju faktiskt vara så att han själv ställer sig den frågan när han ska säga ja eller nej till budet.

MFF sa ja till budet redan innan Magnus reste.

Utanför planen finns förutsättningarna på plats för att Magnus Eriksson ska kunna få lite roligare än om han tackat ja till Rubin Kazan i februari. Guizhou Renhe kommer från stadsdelen Pudong i den pulserande storstaden Shanghai.

En viss MFF-anknytning finns det förövrigt redan i klubben. Säsongen 2000 tränades laget, som då hette Pudong och spelade i andraligan, av Bob Houghton. Han fick sparken.

Året efter vann laget serien och gick upp.

Silly season pågår för fullt även i MFF:s ungdomsled. Men där handlar det om yngre upplagor av Matias Concha, det vill säga spelare som MFF väljer att inte förlänga med.

Det gäller även mittbacken Hannes Cederholm som nu är aktuell för FC Porto.

Den portugiska storklubben har en av Europas stora och riktigt starka ungdomsakademier. Tar han en plats där efter att ha ratats av MFF är det anmärkningsvärt. Efter att ha sett Franz Brorssons framfart de senaste månaderna vill jag dock hävda att Franz är bättre. Vi får se om det räcker.

Vill ni ha lite mer uppgifter om vilka spelare som lämnar MFF:s U19 och var de hamnar kan ni läsa min artikel här.

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.