MFF nådde inte samma höga nivå

Uefa Maffia, Uefa Maffia ekade över Malmö Nya Stadion de sista minuterna av matchen mellan MFF och Juventus. Sedan fortsatte det en bit efter slutsignalen. Det var publiken som sa vad man tyckte om domaren Pedro Proenca från Portugal.

Lite synd för det är knappast Uefas fel att Proenca som läge svajat i bedömningarna mot slutet totalt tappade det.

Alla felen – och de var många och stora – får faktiskt portugisen själv stå för.

Jag tror inte för ett ögonblick att Uefa favoriserar domare som i sin tur favoriserar storklubbarna. Det finns bara sådana domare ändå och de som finns kanske tror att det gynnar deras karriär. Jag tror tvärtom.

Det var dessutom inte domaren som avgjorde.

Malmö FF kom tyvärr inte upp i samma höga nivå som i matcherna mot Olympiakos och Atletico Madrid och då tänker jag mest på den andra halvleken. Rätt många av spelarna gjorde det, men långtifrån alla och definitivt inte MFF som ett lag.

Atletico Madrid hade aldrig släppt till så många lägen och nästan-lägen som Juventus gjorde i den första halvleken och Atletico hade i sin tur gjort mål på de som MFF släppte till.

Visst Robin Olsen storspelade, Men Madridlaget är helt enkelt effektivare och vassare är alla de övriga lagen i gruppen, Juventus inkluderat.

Synd att MFF gjorde sin fenomenala insats just mot Atletico Madrid när det ändå inte räckte.

Malmö FF kan dock sända iväg en dos av tacksamhet till Spanien. Att Atletico Madrid slog Olympiakos innebär att ingenting är kört i kampen om en Europa League-plats i den sista omgången. Vinner MFF i Pireus blir MFF trea i gruppen eftersom det är inbördes möten som räknas om två lag hamnar på samma poäng.

Ett par spelare klev fram i MFF även nu, mot ett smart och trots allt väldigt bra Juventus.

Jag tänker framförallt på Robin Olsen.

Han gjorde en kanonmatch.

Enock Kofi Adu visade också, på nytt, att han är en Champions League-spelare av hög klass.

Ricardinhos insats, särskilt i den första halvleken, tyckte jag också visade att det är rätt att hålla kvar hoppet om att han ska skriva på ett nytt kontrakt. Även om jag inte tror att han gör det eftersom förslaget som ligger lär innehålla en lönesänkning.

Övriga blixtrade till. Inte minst Emil Forsberg.

Och då tänker jag inte bara på tunneln på Pirlo.

Varför spelade förresten Juventus i dräkter som liknade neonbelyst kattkräk? Vad var det som stoppade spel i de ordinarie, klassiska och snygga?

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.