Plocka fram en plan för planerna

Dagens uppmaning: Ge Hareide en motorsåg!

Då riskerar nämligen träden som nu kantar Stadions träningsplaner att inte bli så långvariga.

Problemet är gammalt. Planerna är inte bra och för ett Champions League-satsande lag behövs det givetvis bättre träningsförhållanden. Snabbt.

Lösningen är också gammal. Ni som ofta läser här kommer säkert ihåg att redan förre sportchefen Per Ågren lanserade receptet riv upp träden och asfaltgångarna mellan de tre träningsplanerna, slå samman allt till en stor gräsyta och sätt upp staket runt hela härligheten.

Därför var det ingen skräll att Åge Hareide när han efter onsdagsträningen pratade med mig, Mattias Larsson och Max Wiman berättade precis vad han ville göra med de där träden.

– Jag vill hugga ner dem.

Bra idé. Ge mannen en såg…

Han visade också att han funderat mycket på inte bara det fotbollsmässiga.

– Jag är absolut ingen trädgårdsmästare. Fast jag har en teori om varför det inte går att göra något åt kvalitén på planerna. Alla de stora och gamla träden har jättestora rötter som går långt in under planerna. De suger säkert åt sig all näring. Ryck upp dem.

Jag är heller ingen trädgårds- eller gräsexpert. Men just nu pendlar Malmö FF mellan en i alla fall för årstiden hyfsad gräsplan på Hästhagens IP och en rätt okej gräsplan på Malmö stadion.

Träningsplanerna suger och släpper och är i princip oanvändbara.

Samtidigt torvar man om matchplanen på Swedbank stadion inför nästa veckas match mot Juventus. Det sås och rullas in nytt gräs, en expert som Uefa brukar anlita är inkallad och den nyinköpta plantäckningen är på plats. Så kvalitén på gräset kommer att bli bättre mot Juventus än den var mot Atletico Madrid när Malmö FF fick kritik både från Uefa och Atletico.

På kort sikt är det givetvis bra. På lite längre sikt måste det göras något mycket mer grundläggande och rejält åt problemet. Inte minst när man tänker på att plansituationen ser ut som den gör nu en säsong då vi haft en rätt fin sommar, en sällsynt varm höst och ett långt VM-uppehåll då gräset fick vila. Hur hade det då sett ut om snön, kylan och allt annat väderelände kommit tidigare?

Malmö FF har miljoner.

Malmö stad har en ambition att göra Stadionområdet till Sveriges hetaste och bästa idrottsyta.

Givetvis måste det gå att nå en gemensam lösning. Och träden går att flytta inom området.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.