Dags för den riktiga cupen

Oavsett om MFF får klara sig utan elva, tolv eller 13 spelare i truppen ska ett division 1-lag besegras i cupen.

En Halmia-skräll skulle dessutom inte bara vara en tillfällig humörnedsättare utan en rejäl missräkning.

31 lag är redan vidare i Svenska cupen. Om Malmö FF inte blir det 32:a är det illa både för stunden och på sikt.

Försäsongen blir sämre med missat gruppspel och chansen att ta en titel försvinner.

Och det är en betydligt vassare, mer traditionsrik och tyngre titel än Musse Pigg-cupen MFF vann i veckan.

Det känns som om jag skriver som en papegoja pratar när jag tjatar om att det är uselt att landets överlägset bästa cuplag med 14 titlar inte vunnit sedan 1989.

Men det är ju inte mitt fel utan lagets, som inte vinner.

Senast MFF vann cupen satt Christer Pettersson i Tingsrätten åtalad för mordet på Olof Palme. Bara sju spelare i truppen var födda och en veteran som Makus Halsti var en femårig knatte hemma i Finland och hade väl knappast gjort sitt första bastubad än.

MFF ska gå för seger i turneringen.

Det har medlemmarna och supportrarna rätt att kräva av en klubb som MFF.

Sedan är det en helt annan sak att man kan misslyckas ändå. Men inte på grund av bristande inställning eller att turneringen inte anses viktig.

Där är jag dock inte ett dugg orolig.

Inte med dagens trupp och inte med Åge Hareide som tränare.

MFF årgång 2014 tar cupen på allvar.

Förr eller senare kommer det att visa sig.

IS Halmia kommer att göra en kämpainsats. Ett division 1-lag som tar emot ett allsvenskt lag gör det, nu är det dessutom ett Champions League-lag som kommer till Örjans Vall.

Men det ska MFF-elvan med Zlatan Azinovic – Matias Concha, Johan Hammar, Enock Kofi Adu, Pa Konate – Anton Tinnerholm, Amin Nazari, Simon Thern, Ricardinho – Markus Rosenberg, Magnus Eriksson kunna hantera.

Ett par fördelar med att ha folk borta är det också. Concha får en bra farväl-match. Nazari en chans att visa upp sig, Hammar en möjlighet att övertyga om att han kan hålla sig på planen i 90 minuter utan röda kort och att han är bra på offensiva fasta och det ska bli intressant att se Adu som mittback.

Och för juniorerna Marko Johansson, Franz Brorsson, Granit Stagova och Deniz Hümmet på bänken kan matchen bli ett minne för livet vid ett eventuellt inhopp.

Reservationen i startelvan är att Simon Kroon kan friskna till och bli feberfri. Men jag tror ändå att han startar på bänken. Dels ska man inte spela för snabbt efter att ha varit sjuk, dels måste ju MFF ha någon hyfsat etablerad spelare på bänken som kan hoppa in och ändra matchbilden om det skulle behövas.

Gruppspelet i Svenska cupen kommer att lottas onsdagen den 19 november. Jag förutsätter att MFF är ett av de 32 lagen som ska placeras.

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.