Betänketiden börjar rinna ut

Att 19-årige vänsterbacken Nosakhare Lucky på måndagen började en testperiod i MFF ställer givetvis frågan om Ricardinhos framtid i klubben på sin spets.

Daniel Andersson var noga med att betona att testspelet inte är ett sätt att sätta press på Ricardinho. MFF vill ha kvar honom. Men det börjar bli dags för ett beslut och då från brassebackens sida. Inte från Malmö FF:s. Där har man redan slagit fast exakt hur långt man vill sträcka sig.

Budet är lagt och kommer inte att ändras.

Samma sak gäller buden till Simon Thern och Markus Halsti. MFF tittar på alternativ och förbereder sig på ett scenario där en, två eller alla tre säger nej. Klokt oavsett vilket svaret blir.

Särskilt klokt eftersom magkänslan börjar säga att för varje dag som går minskar chansen att få behålla ens en spelare i trion.

Så Daniel Andersson har helt rätt i att Mr Luckys entré inte ska ses som ett hot mot Ricardinho eller ett sätt att lägga press på honom.

Pressen ligger på ett helt annat ställe, nämligen i Daniels klara besked att tålamodet börjar tryta.

Säger Ricardinho, Halsti och Thern ja är saken klar. De blir kvar. Men tiden är begränsad.

Inte till ett visst datum utan till dess att MFF bestämt sig för en ersättare. Det jobbet pågår hela tiden och MFF varken kan eller vill vänta till fönstret öppnar.

Jag gillar att Daniel Andersson dessutom agerar som en sportchef med starka nypor när har lägger till att hur andra eventuellt intresserade klubbar agerar när det gäller de tre spelarna är helt och hållet deras problem. MFF tänker inte avvakta om spelarna samt agenterna vill undersöka marknaden innan de bestämmer sig.

– Vi måste agera. Väntar de för länge får de skylla sig själva. Helt plötsligt ligger inte vårt kontraktsförslag där längre. Det kan hända i morgon. Det är i det ljuset man ska se Nosakhare Luckys testträning. Inte som ett hot, men som ett bevis på att det inte bara är tomt prat att MFF-ledningen redan ligger långt framme i kartläggningen av ersättarna. Men att fylla luckan efter Ricardinho kan vara praktiskt svårare.

Jag kan inte så någon vänsterback i Allsvenskan värd att värva till ett guld- och Champions League-lag. Därför passade jag i samband med fredagens träning på att fråga både Daniel Andersson och Åge Hareide om de kan hitta någon.

De sa nej och lade till att det troligen är svårt även i de övriga nordiska länderna. Där har jag sämre koll, men litar på MFF:s scouting.

 

Återstår frågan om det är rätt att ge Ricardinho nytt kontrakt?

Insatsen mot Atletico Madrid tydde på något annat och han fick hård kritik från många håll.

Från mig också. Han spelade direkt svagt i den matchen.

Ni som brukar läsa det jag skriver vet  att jag även tidigare varit kritisk mot Ricardinhos nivå och sätt att spela i de stora internationella matcherna, eller generellt när MFF möter riktigt vasst motstånd.

Men det är ytterst viktigt att slå fast att det INTE innebär att jag tycker att Ricardinho är en dålig spelare.

Precis tvärtom.

I Allsvenskan är han riktigt vass. I Europa kan han också vara det.

Han har snabbheten, tekniken och det mesta. Är det något som – ibland – brister är det omdömet.

Det går att rätta till. Om viljan och förståelsen finns.

Och jag köper inte att han blir en annorlunda spelare om han spelar mer safe och förbättrar sitt positionsspel. Bara ännu bättre. Fotboll är ett lagspel.

 

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.