Nu startar jakten på 60

Mot Mjällby på lördagen inleds första steget i Malmö FF:s jakt på 60.

Att det är 60 poäng som behövs slog Åge Hareide fast redan efter 1-0-segern över Halmstads BK. Och den sifferkunnige norrmannen har ju helt rätt. Det kan räcka med färre poäng än så också, högst troligen blir det så. Men varför knussla? 60 blir oslagbart. Lika bra då att uppnå den summan så snart som möjligt och koncentrera allt på kul saker som:

1) Fira ett SM-guld.

2) Spela i Champions League.

Om MFF slår Mjällby AIF har laget 56 poäng.

IFK Göteborg och AIK kan nå 59 om de vinner alla sina resterande fem matcher.

Elfsborg kan nå upp i 60 om man fixar den prestationen, men har tolv måls sämre målskillnad än MFF. Sett ur det perspektivet kan garanterat vilken hönshjärna som helst förstå hur stort steg mot guldet tre pinnar mot Mjällby skulle vara.

Återstår att ta dem.

Vilket inte är särskilt lätt. Inte i närheten.

Mjällby AIF har i de två senaste matcherna besegrat AIK och Elfsborg med 1-0 och i somras piskade man IFK Göteborg med 3-0.

Jag ska inte göra en för stor sak av att alla de tre topplagsskalperna tagits på hemmaplan, bara påpeka att det är så och varna för ett bra lag i form.

På sätt och vis har Listerlandets stolthet dessutom en egen variant av Markus Rosenberg i Christian ”Chippen” Wilhelmsson. En rutinerad stark spelare som kommit hem och gjort skillnad!

Jag testade för övrigt Markus Rosenberg på den jämförelsen och han höll med om att det finns en stor och avgörande sak som de två återkomsterna har gemensam. Båda har kommit HEM.

– Jag har inte kommit hem för att spela i Allsvenskan, jag har återvänt för att spela i MFF, som MFF-kaptenen uttryckte det.

Till hemstaden, hjärtat och moderklubben.

Mackan gör skillnad i MFF.

Chippen gör det i Mjällby AIF i hans hem.

Jag tror inte att någon av dem varit alls lika sugna på att ta ett par år i AIK eller IFK Göteborg. Därför tror jag heller inte att de hade gjort samma succé där.

I Rosenbergs fall är jag rätt säker på att det inte ens varit ett alternativ. Det valet var inte aktuellt.

Kommer aldrig att bli heller. I Chippens fall kan jag bara gissa. Men jag tror att det finns en direkt koppling mellan klubbvalet och prestationen.

Hans 1-0 mot AIK senast hjälpte ju även MFF en hel del.

Som någon efter det målet – jag har lyckats glömma vem, sorry! – så genialt skrev på twitter:

Le Chip

c’est chic

Kopplingen blir visserligen lättare att göra om man kommer ihåg gamla Chic-låtar från slutet av 70-talet. Men det borde alla göra. Nile Rodgers är tidernas mest underskattade gitarr-hjälte. Och Chic var bra.

 

 

 

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.