MFF jagar sjunde raka mot HBK

Var precis ute i Pressbyrån och köpte tyska fotbollmagasinet Kickers Champions League-nummer. Känns rätt stort och trevligt att bläddra fram och läsa sidorna om Malmö FF.

Men just nu finns det viktigare saker.

Som onsdagskvällens bortamatch mot Halmstads BK på Örjans vall och lördagens hemmamöte med Mjällby AIF. I Allsvenskan. I serien där SM-guldet ska fixas och nästa års chans att kvala in till Champions League säkras.

Fokus på Allsvenskan blir sämre desto mer man pratar om annat. Och det blir heller inte lättare att besegra de allsvenska konkurrenterna för att man lockas tro att det blivit lättare.

MFF har skaffat ett internationellt tempo, bunkrat upp med färskt självförtroende, plussat på med en större vana att spela flera matcher på kort tid och gett de unga talangerna erfarenhet de inte kan få på något annat ställe.

På sikt ger det utslag. I nuet är inget säkert.

MFF ska möta två lag, HBK och Mjällby, som nästan spricker av inspiration. Dessutom behöver de poängen i bottenstriden och när serien närmar sig sitt slutskede finns det inget farligare än att möta just de lagen. Vi kan säga att det jämnar ut sig. Med rätt motivation har MFF lika svårt/lätt att slå HBK nu som man brukar ha. Och då vinner MFF. Det har faktiskt laget gjort sex gånger i rad på Örjans vall.

Ett så stort övertag på en motståndare är unikt! Infostrada har räknat fram att det i den allsvenska fotbollens historia bara hänt en enda gång att ett lag vunnit sju raka gånger mot ett annat lag på bortaplan. Gais gjorde det mot IFK Eskilstuna utspritt över åren 1933-1958.

 ……………………………………………………………..

Är det för många lag i Allsvenskan? Det tyckte i alla fall Fotbollskvälls experter Daniel Nannskog och Markus Johannesson i måndags.

Jag ska erkänna att jag tidigare funderat på om det inte låg något i tanken på tolv lag som möts tre gånger i en 33-omgångarsserie. Efter att ha hört Nannskogs och Johannessons patetiskt tunna argumentering har jag svängt helt. Just nu vill jag i protest snarare ha 20 lag.

Mest var det dock säkert ett förtvivlat försök att dra igång en debatt för att dölja att Fotbollskväll numera är ungefär lika relevant för en allsvensk åskådare som grönkålssoppa för en växellåda.

När Johannesson sedan bara för att stötta sitt påstående att 16 lag ger Allsvenskan dålig kvalitet påstod att MFF:s Champions League-avancemang berodde mer på tur än skicklighet var gränsen nådd.

Tänkte vara rolig och skriva att man snarare än att banta Allsvenskan från 16 till 12 lag borde banta Fotbollskvälls experter från 2 till 0. Kom dock på att den bantningen är ju redan gjord. I alla fall till 1 (Nannskog).

Både Sparta Prag och Red Bull Salzburg var svårast tänkbara lottning. Tur?

MFF sköljde över båda lagen på hemmaplan och vände ett svårt underläge. Tur?

En taktisk triumf och bra spel gav 3-0 hemma mot ett lag (Salzburg) som vissa 08-experter hävdat var oslagbart för MFF. Tur?

I CL-premiären gjorde MFF 60 närmast perfekta minuter mot världslaget Juventus och hyllades både hemma och i Italien som en charmig outsider. Tur?

I så fall inget mot turen Markus Johannesson hade när någon bestämde sig för att anställa honom som expert.

Det fanns dock en sak som Fotbollskvälls hade tur med. Det var när man bestämde sig för att ringa upp Ljungskile SK-tränaren Tor- Arne Fredheim. Han fullständigt slaktade alla Nannskogs och Johannessons argument och räddade på en halv minut hela programmet.

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.