MFF sänkte Salzburg i häxkitteln

Pa Konate kunde simma, men Red Bull Salzburg drunknade i häxkitteln!

MFF är i Champions League!

Smaka på det!

Den största matchen sedan 1979 slutade med den största framgången sedan 1979.

Och det var förtjänt.

I den första halvleken hade Salzburg inte ett enda skott på mål. I den andra satte man MFF under ett massivt tryck, men det är skillnad på att skapa tryck och att skapa chanser.

Hjärtat satt i halsgropen, nerverna rullade i magen och publiken våndades. Men hur många sylvassa chanser skapade egentligen Salzburg?

Rätt få kommer ni att upptäcka om ni i lugn och ro tittar igenom matchens alla 90 minuter framför tv:n.

Och det kommer ni att göra. Om och om igen. För det här var ett stort, stort ögonblick för alla i Malmö, Malmö FF och idrottslivet i Sveriges tredje största men i särklass bästa fotbollsstad.

Egentligen skiter jag i vad den där Bragdguldjuryn på tidningen som saknar sportredaktion hittar på. Men för ordningens skull vill jag bara påpeka att det är svårare för ett svenskt klubblag i fotboll att ta sig in i Champions League än för en skidåkare att vinna VM-guld.

MFF gjorde det dessutom utan tre av sina toppspelare. Guillermo Molins, Simon Thern och Ricardinho satt på läktarern och följde sina lagkamrater.

Men för varje skada Malmö FF har dragit på sig har andra spelare lyft. Nu var det Pa Konate som gick in och presterade som om han hade 1 500 Europaspelsminuter i de kvicka benen. Att han var debutant på den här nivån syntes inte.

Konate var en av många fenomenala spelare i MFF. Egentligen var alla bra. Eller bättre än så. Därför kunde jag plockat fram vem som helst av startspelarna, eller avbytarna. Men jag väljer de här, för de var kungar, eller kejsare om ni så vill.

Markus Halsti! Han gjorde allt rätt i sin nya roll som extra försvarsresurs.

Markus Rosenberg! Zlatan är i särklass. Efter honom kan det just nu inte finnas någon anfallare som är bättre för Erik Hamrén att ta ut. Nu tackade han nej och det är bra för MFF, för nu kan han koncentrera sig fullt ut på att vara lagets viktigaste spelare när det bränner till.

Ett jättestort plus också till Åge Hareide. Han vann coachkampen igen och 5-3-2 var inte bara en nyckel utan kanske till och med en nödvändighet.

 

Härligt också att se hur man säkrade bakom Pa Konate med Filip Helander.

Alla bidrog!

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.