En helt nödvändig försäljning

Försäljningen av Miiko Albornoz är bra för Malmö FF.

På alla vis.

Framförallt är den biten som gör att sportchefen Daniel Andersson nu kan lägga en massa andra bitar i det totala pusslet.

På kort tid har MFF:s sportchef gjort två affärer som gett handlingsutrymme i sommarfönstret.

Först kom MFF och Torino överens om att Pontus Jansson kunde ansluta tidigare till Torino. Därmed slapp MFF en osäker fordran på ett utbildningsbidrag på 4,5 miljoner kronor och fick en övergångssumma på minst samma belopp. Torino hade nästan säkert inlett en tvist om utbildningsbidraget, en tvist som kunnat ta år och mynna ut i ingenting hur rätt MFF än hade i sakfrågan. Nu får man pengarna och kan räkna med dem i sommarens affärer.

Sedan kom steg två. MFF kan till de 600 000 kronor man redan tjänat in i Fifa-bidrag på Miiko Albornoz VM-medverkan lägga de 15 miljoner kronorna som försäljningen av honom uppges inbringa.

Därmed är cirka 20 miljoner säkrade och MFF har skaffat sig ett betydligt bättre utgångsläge när man ska sätta samman truppen som ska försvara SM-guldet och helst avancera i Champions league-kvalet.

Möjligtvis – kanske till och med troligtvis – hade MFF tjänat lite mer om klubben haft is i magen och väntat någon vecka till eller till efter VM.

Men det hade varit att ta en alldeles för stor risk. En försäljning av Miiko Albornoz har stått på dagordningen en längre tid och när han kom med i Chiles VM-trupp var det totalbingo. Då blev det plötsligt dumt att ens försöka behålla honom i truppen eftersom den summa han kunde ge blev nyckeln till allt det andra man hoppas kunna göra.

Dessutom vinner MFF tid och handlingsutrymme på att göra klart affären redan nu. Varje extra vecka Daniel Andersson vet att han har de nödvändiga pengarna att agera med gör hans uppdrag lättare. Inte minst för att Sef-klubbarna beslutade att lägga det svenska övergångsfönstret som man gjorde. In stänger det den 11 augusti, ut den 31 augusti.

Nu kan MFF fortsätta att tacka nej till skambud på de spelare man redan har, som till exempel Robin Olsen.

Nu kan MFF dessutom täcka upp luckorna i truppen OCH förstärka där det behövs. Jag står fast vid att MFF när pusslet är färdiglagt måste ha fler spelare i truppen än när man startade sommaren. Behovet av minst ett (helst två-tre) etablerat klassnyförvärv finns. Men det gör även behovet av att bredda truppen med talanger både utifrån och från de egna leden.

Juts nu ser det ut så här:

Ut: Pontus Jansson, Miiko Albornoz, Mahmut Özen (förutsätter att hans utlåning snart blir klar).

In: Pa Konate, Isaac Kiese Thelin (förutsätter att MFF och IFK Norrköping kommer överens om en tidigare flytt).

Hittills står alltså MFF på minus både antals- och klassmässigt. Men som jag skrivit tidigare, pusslet kan bara bedömas och betygsättas när det är färdiglagt och försäljningen av Miiko Albornoz var nyckelbiten och det helt nödvändiga smörjmedlet för att allt i fortsättningen ska löpa gnisselfritt.

Sedan är det ju inget att hymla med att MFF i och med det här även slipper ett problem man haft att hantera ända sedan februari 2013 då Miiko Albornoz dömdes till villkorlig dom för sexuellt utnyttjande av en 14-åring.

Nu får Hannover 96 ta över det problemet och om någon tror att det är överspelat är det bara att gå in på Bundesligaklubbens hemsida och se att man tycker att det är nödvändigt att informera om och kommentera domen redan i den officiella presentationen av nyförvärvet.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.