Ja, det är en big deal

Är det en big deal att supportrarna känner sig missnöjda med Malmö FF:s sätt att anställa en ny SLO?

Svaret på den frågan är ja och att det är så hänger i hög grad samman med svaret på en annan fråga, är det ett viktigt jobb?

Svaret på den är nämligen också ja.

En Supporter liasons officer, förkortat SLO, måste alla klubbar som vill delta i Europaspelet ha. Det har Uefa bestämt för att förbättra dialogen mellan klubbarna och deras supportrar. Sedan 2012 är det dessutom ett krav för alla lagen i Allsvenskan. Malmö FF anställer givetvis klubbens personal, men att inte ha en dialog med och bättre informera MFF Support om rekryteringen av en person som ska ha just den uppgiften i kontakten mellan supportrarna och föreningen är ju så nära ett självmål man kan komma.

Nu blev det den i supporterkretsar rätt okände Pierre Nordberg (mer om det och snack med honom kan ni läsa här) och det kan ju mycket väl vara ett närmast perfekt val.

Men han startar i en uppförsbacke som MFF alldeles i onödan placerat honom i.

Därför är det skönt att MFF Support, via ordföranden Magnus Ericsson, är ytterst noga med att betona att det är rekryteringsprocessen, inte beslutet man kritiserar.

Pierre Nordberg ska – och kommer att få – möjligheten att övertyga om att han är rätt person för jobbet. Jag fick i alla fall ett positivt intryck när jag kort pratade med honom.

Han är ju dessutom helt oskyldig i frågan. Han har sökt ett jobb han ville ha, har fått det och det har ju knappast varit hans uppgift att informera och ha en dialog.

Det kravet kommer nu istället.

På sätt och vis kan det till och med vara en fördel att Pierre Nordberg startar lite från noll.

En SLO ska egentligen förstå både hur supportrar av alla slag, från ståplats till sittplats, och styrelsegubbar – och ja det är mest gubbar – tänker.

För att uttrycka det rått. Han ska kunna begripa varför det ibland tänds bengaler och samtidigt ha integritet nog att berätta för styrelsen att det ibland kan vara deras egna uttalanden och beslut som gör att det bränns lite extra.

När MFF utlyste tjänsten i slutet av mars gjorde man det med en arbetsbeskrivning som formulerades i supporterleden och som den dåvarande vd:n Per Nilsson köpte rakt av. Egentligen sägs allt där. Här är jobbannonsen om ni glömt.

När jag pratade med Niclas Carlnén hade han inga som helst invändningar mot den beskrivningen. Kraven i jobbannonsen gäller, det är dialogen mellan samtliga föreningens supportrar och MFF som är huvuduppgiften. Målet är att skapa ett forum där alla kommer till tals och absolut inte att springa styrelsens ärenden.

Så Niclas Carlnén och MFF Support har exakt samma uppfattning om vad en SLO ska göra.

Det som skiljer är uppfattningen om hur en rekrytering ska skötas och det är allvarligt. Men paradoxalt nog är det troligen just en sådan sak som en bra SLO ska kunna förmedla till MFF.

Och det om inte annat är ju ett bevis på att det är ett viktig post som alldeles för länge stått tom.

 

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.