Publiken ökade efter debatten

Det är fortfarande väldigt många som står upp och brinner för allsvensk fotboll.

Mitt i den massiva stormen från de allra dummaste debattprogrammen och hitte på-experterna är det lätt att få för sig en massa saker.

Som att det är livsfarligt att gå på fotboll, att barnfamiljerna skrämts iväg och att det bästa sättet att få bukt med det brutala våld som trots allt ibland ändå sticker upp sitt fula tryne är att göra livet så surt som möjligt för supporterkulturen.

Så är det givetvis inte.

Problemen finns och ska lösas, men det måste ske tålmodigt, med eftertanke och i samförstånd och samarbete med supporterföreningarna och alla som vet hur det är att gå och titta på fotboll.

Samhället ska heller inte bidra med okunskap, floskler och gnäll utan med resurser och hjälp anpassad efter de behov klubbarna faktiskt har, inte efter vad man utan att fråga dem tycker att de borde ha.

Därför är det dags att lyfta fram det positiva.

När MFF mötte Falkenbergs FF i premiären vimlade det av föräldrar som tagit med sig sina barn i publiken. Det kommer det att göra mot Gefle IF också.

När jag gick runt Swedbank stadion ett par gånger på väg in i pressrummet – premiärdagen gillar jag att vara ute i extra god tid – såg jag mitt i vimlet hundratals Falkenbergare med sina gula halsdukar runt halsen i lugn och ro käka korv och snacka strunt runt arenan.

Så kan det också vara att åka på en bortamatch.

Onödigt vetande för alla som brukar göra det, men det kan ju vara en nyttig upplysning för dem som följer den allsvenska fotbollen bakom ett skrivbord eller i en tv-fåtölj.

I högriskmatchen – i alla fall normalt sett – IFK Göteborg-MFF i måndags säger dessutom alla rapporter att det var totalt fritt från bråk i stan och på läktaren både före, under och efter matchen. Ett mycket gott tecken.

En titt på publiksiffrorna i andra omgången av årets fotbollsallsvenska säger samma sak. Att det finns en hel del som talar för att uppmaningen att det räcker nu tas på allvar och att många retat sig på de dummaste vändningarna i debatten och svarat med att ta sig till arenorna.

Här är publiken för matcherna som spelades både i år och förra året (2014-siffrorna först):

Elfsborg-Häcken, 9 138 – 7 362

Djurgården-Halmstads BK, 12 155 – 7 021

Gefle IF-AIK, 6 711 – 4 589

IFK Norrköping-Helsingborgs IF, 7 614 – 5 223

Kalmar FF-Åtvidabergs FF, 7 037 – 5 289

IFK Göteborg-MFF, 17 073 – 17 063

Ett rejält publiktillskott på åtskilliga tusen, att lyftet är marginellt på Gamla Ullevi beror mest på att det båda gångerna var nära utsålt.

De som förfasade sig över att folk fortfarande vill gå på fotboll fick ett stort fett finger.

Förra sommaren kom 9 837 för att se Gefle IF parkera bussen.

På lördagen blir vi fler och det ryktas att Gefle övergett defensiven. Lite synd tycker jag som gillar att se olika typer av fotboll och jag tror det blir samma gamla Gefle. Härligt!

…………………………………………………

Pontus Jansson vilas.

Bra eftersom det stämmer in i Åge Hareides rotationsfilosofi. Erik Johansson behöver en match som mittback. Det är hans rätta position och när det drar ihop sig måste han ha tävlingsmatchvana där och inte som tidigare under säsongen som mittfältare.

Guillermo Molins spelar.

Bra för alla som är nyfikna på om han kan fortsätta att visa Allsvenskans bästa form och näta i sin nionde tävlingsmatch i följd.

Laget blir:

Robin Olsen – Miiko Albornoz, Erik Johansson, Filip Helander, Ricardinho – Guillermo Molins, Markus Halsti, Simon Thern, Emil Forsberg – Magnus Eriksson, Markus Rosenberg.

Med elva spelare på planen har MFF bara släppt in ett mål i årets sex tävlingsmatcher. I 7-1-segern mot Degerfors.

………………………………………………………………..

Har ni inte läst intervjun med Ricardinho i Avspark (programmet) måste ni göra det.

Han bjuder på massor med saker, inte minst att han tycker att han bara spelade på 60-65 procent av sin förmåga förra året.

Vad han kräver för att tycka att den egna insatsen varit 100-procenting ska jag inte avslöja. Men det är rätt mycket. Minst sagt.

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.