Två lag gör upp om det

Det kvittade om hela församlingen tillfrågades eller bara de allsvenska tränarna. Det på förhand utannonserade trekejsarslaget om det allsvenska guldet mellan MFF, AIK och IFK Göteborg är det ingen som tror på.

Eller rättare sagt, det är nästan ingen som tror på IFK Göteborg.

MFF är knapp favorit, nästan lika många tror på AIK och sedan är det en lång bit ner till de övriga lagen, inklusive Blåvitt som förstärkt rejält.

Precis så tror jag också att det blir.

Jag skulle till och med vilja sträcka mig till att säga att jag är rätt säker på att BK Häcken blir bäst i Göteborg.

Pratade en del med en skägprydd och harmonisk Ivo Pekalski på upptaktsträffen och frågade bland annat honom om Häcken är ett topp fyra-lag. Förhoppningsvis bättre än så svarade han.

Min egen tättrio ger honom rätt:

1) MFF

2) AIK

3) Häcken.

Vad är det då för fel på IFK Göteborg?

För det första tror jag att det behövs ett par månader till innan laget fått alla de nya kuggarna att funka med varandra. Om IFK Göteborg ska vara en guldkandidat är det nästa år.

För det andra har klubben värvat rejält, men inte där det bäst behövdes. Som IFK Göteborg spelat och spelar har Tobias Hysén varit oerhört viktig för laget. Dels är han en riktigt bra spelare, dels har han passat perfekt i IFK Göteborg.

Nu har Blåvitt istället värvat i stort sett alla mittfältare som är lediga. Att man plötsligt kallar Gustav Svensson för mittback hjälper inte.

Det känns inte heller som en stämningen i truppen är 100-procentig när det tar emot och det tror jag alltså att det kommer att göra.

AIK har en kanontrupp. MFF har en ännu bättre. Det kommer att visa sig rätt snabbt.

Jag kan egentligen bara se tre saker som talar emot ett försvarat SM-guld för Malmö FF.

1) Att AIK är en väldigt vass utmanare.

2) Att kombinationen Champions league-kval, tätt program och försvar av SM-guld visat sig vara en övermänsklig uppgift de senaste tio åren.

2003 var senast någon lyckades.

3) Att det kan försvinna spelare under säsongen. Viktiga spelare. Pontus Jansson är väl det mest uppenbara exemplet. Men inte det enda.

Problem två kan åtgärdas med en rätt intakt trupp och en tränare – Åge Hareide – som är handplockad för att åtgärda just den saken,

Prroblem tre kan visa sig lösas på ett sätt som många kanske inte väntar sig. Jag tror inte att det är färdigvärvat i MFF.

….Skytteligan vinner Guillermo Molins.

….Helsingborgs IF kommer femma.

….Ut åker Falkenbergs FF och Gefle IF.

Det mest otroliga av allt på upptaktsträffen skedde förresten i skymundan. Falkenbergs FF tippades ut, men i en hel sal med journalister, experter, spelare och tränare trodde inte mer än strax under 40 procent att det skulle bli så.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.