Cupen inte bara en förberedelse

På lördagen är det kvartsfinal i Svenska cupen mellan Malmö FF och Brommapojkarna. Då ska det snackas Allsvenskan och Champions league-kval. Det är jag rätt trött – eller sur – på.

Istället tycker jag att man ska prioritera rätt.

Så när alla kollegor snackar vitt och brett om hur bra cupen blivit för att förbereda den allsvenska starten och hur många viktiga besked det går att få av insatsen tänker jag vara motvalls och prata om en helt annan sak.

Att vinna i cupen är framförallt bra för att det är bra att vinna i cupen.

Jag har skrivit det förr och tänker skriva det igen till dess att folk fattar. Malmö FF är Sveriges bästa cuplag med 14 titlar. Men den senaste är från 1989. Då var många på läktaren, framförallt på ståplats, inte födda.

Sedan MFF:s senaste cuptitel har tio andra klubbar vunnit en cupfinal, fyra av dem minst tre gånger!

För varje dag som går blir det allt mer pinsamt att MFF inte på allvar klarar att utmana om en ny cuptitel. Och att alla köper bortförklaringen att det inte gör så mycket för att:

a) Allsvenskan och möjligheten att nå de inkomststärkande matcherna i Champions legue är så mycket viktigare.

b) Det ändå aldrig blir någon riktig fart på cupintresset i Sverige.

I Sverige finns det bara två stora titlar.

Vi har ingen Ligacup och Supercupen är än så länge mest en hitte på-utfyllnad. Då tycker i alla fall jag att det borde vara rätt lätt att klara av att ta både SM-guldet och cup-guldet på allvar.

Nu när åtta lag bara har tre matcher kvar till en titel och tre rätt nära datum – den här helgen, 1 maj och 18 maj – att koncentera sig på borde det vara ännu enklare.

Hör jag ett enda av lagen – och det gäller inte minst Malmö FF – efter att ha åkt ut säga att det finns viktigare uppgifter att koncentrera sig på blir jag förbannad.

Det tänker jag bli ända till dess att någon bevisar för mig att MFF:s chanser att vinna Allsvenskan och klara CL-kvalet skulle minska om man först vann cupen.

Det kan ingen, för det är naturligtvis trams.

Jag tror precis tvärtom. Framgång föder framgång och en titel ger självförtroende. Dessutom kan väl Åge Hareide knappast få en bättre start på sin sejour som MFF-tränare än att nästan direkt se till att laget vinner sin första cup-titel på 25 år?

Det underlättar både hans och lagets möjligheter att jobba vidare mot de övriga uppgifterna.

Många snackar om att cupen är ett bra sätt att testa spelsystem inför vissa CL-kvalmatcher och förbereda den allsvenska starten. Det är det.

Men då är den väl i logikens namn också en bra förberedelse på att klara av att spela fler tävlingsmatcher? En sak som kommer att bli så viktig i sommar. Och viktigast av allt; att vässa förmågan att vilja vinna alla matcher.

Om MFF inte avancerat i cupen hade det blivit en träningsmatch mot Kalmar FF. Alla som dissar cupen ska nog fråga sig om de hellre hade sett den matchen. Det blir få åskådare på MFF-BP.

Men det beror mest på att folk är trögfattade.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.