Inget konstigt med laguttagningen

När Malmö FF slog Degerfors IF med 7-1 gjorde Simon Kroon tre mål och Guillermo Molins två.

Sedan besegrades Ängelholms FF med 3-0 efter två nya mål av Molins och ett mål plus en assist av Kroon.

Nu möter MFF Hammarby IF i den tredje och avgörande matchen i Svenska cupens grupp 1. Då får Simon Kroon inleda på bänken och Guillermo Molins ta klivet ner från anfallet till mittfältet.

Läge för att vinkla och snacka om petningar?

I så fall i media och bland folk som inte följt Malmö FF:s försäsong ordentligt.

För mig känns det fullständigt naturligt!

För det första är det ett bevis på att Åge Hareides devis att det inte är startelvan som ska vinna matcherna utan tolv, 13 eller 14 spelare ska tas på fullaste allvar. Mot Hammarby lär både Simon Kroon och Simon Thern – som också hamnat utanför startelvan – bytas in. Det gör de för att påverka och göra skillnad. När vi förhoppningsvis malt ner Hammarby lite kan vi sätta in två spelare som är lika mycket ordinarie som de som startade skulle Hareide uttrycka det.

För det andra finns det trots allt en slags trappa.

Ibland känns det rätt bra att kunna hänvisa till något man skrev redan innan det hände. Ett par blogginlägg tillbaka svarade jag på frågan går det att peta Molins som anfallare med ja och påpekade att det i nuläget trots allt är Kroon som ska bort i den offensiva femlingen Magnus Eriksson, Markus Rosenberg, Guillermo Molins, Emil Forsberg och Simon Kroon.

Markus Rosenberg har dessutom inte spelat sedan han fick problem med låret för två veckor sedan mot Degerfors. Han stod över mot Ängelholm. Nu behöver han matchtid. Jag är fortfarande övertygad om att han kommer att bli Allsvenskans bäste forward 2014. Då ska han givetvis få de nödvändiga matcherna för att hitta den nivån.

Därför finns det egentligen bara en sak att invända mot att MFF:s startelva kommer att se ut så här: Robin Olsen – Miiko Albornoz, Pontus Jansson, Filip Helander, Ricardinho – Guillermo Molins, Markus Halsti, Erik Johansson, Emil Forsberg – Magnus Eriksson, Markus Rosenberg.

Jag tycker att Simon Thern borde fått starta.

Men grejen är ju att det mest är en känsla.

Han är – enligt Hareide-modellen ovan – i hög grad också en av dem som inte är de elva som avgör utan de 12-14 som gör det.

Offensivt blir effekten av ett inhopp av honom större än om Halsti/Johansson kommer in.

Det ska regna och storma i natt vilket naturligtvis påverkar en tidig vårplan med naturgräs negativt. Då kan det passa bättre med de uttagna.

Mot Öster ifjor var MFF rätt kasst på att anpassa sig till den usla planen. För att inte säga ovilligt Nu har man förhoppningsvis en plan för planen.

Men det kan bara gå vägen om man inte underskattar Hammarby IF. Nye tränaren Nanne Bergstrand är en räv. Han har till exempel vunnit fler allsvenska matcher mot MFF i Malmö än någon annan nu aktiv tränare. Fem gånger!

För Hammarby IF och klubbens supportrar är det dessutom en riktigt stor match. En bra bit över 1 000 biljetter är redan sålda till bortasektionen på Malmö stadion.

…………………………………..

Mirza Halvadzic har tränat med A-laget hela veckan.

Perfekt. Att låta honom göra det strax efter det att han skrivit på ett nytt ungdomskontrakt med klubben sänder precis rätt signaler.

Dessutom är han bra nog.

……………………………………….

Markus Rosenberg när han blir webb-tv-intervjuad efter dagens träning och upptäcker att kameran är nerhissad ungefär i maghöjd.

– Är det Erdal Rakip som blivit intervjuad före mig?

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.