Lugnt men långt årsmöte

Årsmötet blev lugnt, men ändå långt.

Mest för att MFF satt samman ett rätt omfattande arrangemang för att informera om väldigt mycket.

Det här är det jag tyckte var viktigast:

Ekonomin.

Plus 0,5 miljoner före skatt. Förbättrat rörelseresultat från 2012 till 2013 på 28 miljoner. Kassaflödesförbättring från underskott på tre miljoner till ett överskott på 19,5. Likvida medel på 18,6 miljoner vid det här årskiftet mot sex miljoner vid det förra. Lägre kostnader, högre intäkter och en ökad ägarandel i Swedbank stadion.

Känns bra. Skriver känns för det är rätt fel att beskriva mig som en ekonomi-expert. Huvudsakligen för att jag riskerar att somna bara jag hör eller läser ordet företagsekonomi.

Frågade därför en ekonom på plats. Betyget; väl godkänt.

Avtackningen av Per Nilsson.

Det ena hänger ihop med det andra. Per Nilsson har haft en stor del i det ekonomiska lyftet. Han har gjort mycket annat gott också och var därför väl värd först den två minuter långa applåden när han hållit sitt anförande och sedan den stående ovationen när mötet avslutades med att han avtackades. Det var nog inte så många som när han kom till MFF visste hur mycket han skulle saknas nu när han lämnar.

Glöm heller inte ordföranden Håkan Jeppsson. Han har varit mer operativ än många tror när det gäller att jobba med ekonomin och avtal. Och vd-rekryteringen var alltså klockren.

MFF gör i samarbete med sponsorerna om alla reklamplatserna på Swedbank stadion till himmelsblå med vita loggor. En nyhet som många utanför de innersta MFF-kretsarna kanske fnyser åt, men som är helrätt. Klubbfärgerna är viktiga och estetiskt blir det ett stort lyft.

Någon gång i sommar kommer MFF att möta ett europeiskt storlag på Stadion. Avtalet är i stort sett i hamn.

PSG med Zlatan? Nästan allt talar för det. Mitt eget önsketänk är ändå Arsenal, som jag tack vare ett twittersvar fick reda på byter till Puma i sommar. Kan vara lättare att sy ihop två ”Puma-lag”. Men det blir PSG.

För första gången gick MFF Event med ett – litet – plus. Nu ska man rekrytera en arenachef. Mer om det här.

Håkan Jeppsson konstaterade att med Rantie inräknad har MFF fem av de tio största övergångsaffärerna i svensk fotboll. Bournemouths första bud var 200 000 euro. Knappt förhandlingsbart ens, men sedan höjde och höjde man och till slut frågade man hur mycket MFF ville ha och så betalade man det. Men när vi journalister på plats pratade med Håkan efter mötet var han noga med att betona att även om Magnus Eriksson-affären hade gett 20 miljoner till var det mer värt att han stannade.

– Det är svårt att hitta så bra spelare.

 Passade också på att kolla alla fakta i avtalet som nu ger GAIS 1.5 miljoner för att Markus Halsti var med och tog SM-guldet.

Ja. det stämmer att GAIS ska ha pengarna.

Och det har ingen betydelse att MFF skrev ett nytt avtal med honom. Klausulen från det gamla som gått ut gällde fortfarande. Fick då GAIS 1,5 miljoner även efter guldet 2010? Svaret är nej. Det krävdes nämligen två saker: SM-guld och att han spelat ett visst antal matcher. 2010 hade han inte det. Nu var villkoren uppfyllda.

Valen då? Jo alla som var uppe till omval blev det. Inklusive Håkan Jeppsson som valdes om på två år.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.