Går det att peta Gische som anfallare?

Malmö FF är inte bara på god väg att avgöra sin grupp i Svenska cupen.

Spelarna håller dessutom på att måla in Åge Hareide i ett beslutshörn.

Tittar vi på de två anfalls- och de två yttermittfältspositionerna finns det fem spelare som alla har presterat så bra att det är rimligt att fråga om de går att peta.

Först ska det ur trion Markus Rosenberg, Magnus Eriksson och Guillermo Molins väljas ut två anfallare.

Sedan Molins kom tillbaka till MFF har han spelat dussinet tävlingsmatcher som anfallare. På dem har han gjort tolv mål. Nästan direkt efter det att han kom till klubben skojade Hareide om att Gische måste göra mål om han ska spela anfallare, helst ett per match. Nu kan Gische kontra med: ”det är ju det jag gör”. Och det är givetvis ruggigt bra.

Men det som säger mest är nog att bakom den fina statistiken döljer det sig ändå en inkörningsperiod. På de sex senaste tävlingsmatcherna har Guillermo Molins nämligen gjort tio mål vilket ger ett snitt på 1,67.

Magnus Eriksson var Allsvenskans poängkung förra säsongen och en av de allra viktigaste kryddorna i guldgrytan. Han är dessutom suverän på att samarbeta.

Tokelo Rantie sprang supersnabbt och ofta härligt effektivt, men också lite hur som helst. Det löste Magnus.

Sedan kom Gische, som rörde sig på ett helt annat vis och återuppbyggde sin kunskapsbas som anfallare. Det löste Magnus också.

Tidigare i Åtvidaberg storspelade han med två helt olika anfallskollegor.

Fråga Molins om Magnus Eriksson är lätt och bra att samarbeta med. Svaret är ett rungande ja.

Därför tror jag att det egentligen är rätt onödigt att ställa frågan om Magnus Eriksson och Markus Rosenberg kan hitta ett fungerande samarbete. Klart att de kan.

Markus Rosenberg satt på läktaren nu. Det är han inte köpt för dyra pengar för att göra.

Kapacitetsmässigt har han heller inte där uppe att göra. Ända sedan det blev klart att han skulle återvända till MFF har jag tjatat om att Mackan håller en nivå som alldeles för få har förstått.

Min kollega på Kvällsposten Mattias Larsson skrev för ett tag sedan att Markus Rosenberg är bättre än Tobias Hysén och fick en del skit för det. Men Mattias har helt rätt. Tobias är inte ens i närheten av att ha presterat så bra i högklassiga ligor som Rosenberg har gjort.

Om Markus spelar som han gjorde i Tyskland och Spanien ska de allsvenska försvaren akta sig.

Så vem ska bort, eller ner på en yttermittfältsplats, och vem ska bort där?

Bortsett från matchen mot Ängelholms FF tycker jag att Emil Forsberg varit försäsongens bäste MFF-spelare. Han är redo för att ta ett stort steg framåt i jämförelsen med fjoråret.

Samtidigt följde Simon Kroon upp sitt hat-trick mot Degerfors med ett mål och en assist mot Ängeholms FF. Han har dessutom hittat ett självförtroende som gör att det kan bli många tillfällen för klacken att sjunga sin ”Bubbelbads-sång”.

Åge Hareide kommer bara att mysa och tycka att det är ett lyxproblem. Men frågan kvarstår.

Vem ska bort?

Än så länge tycker jag att svaret trots allt fortfarande är Simon Kroon.

Han är på väg mot ett härligt genombrott och är suverän på att ta sig förbi och öppna upp. Men även om han nu i två matcher visat mycket är han hittills ändå den som visat minst och det finns också en viktig sak som inte får glömmas bort i analysen. Båda de färska succématcherna för Kroon har varit mot Superettanmotstånd.

Det gäller trots allt att inte sväva iväg.

Mitt i allt höll jag dessutom på att glömma bort Markus Halsti. Hans förstahalvlek var suverän.

Som helhet växlade MFF mellan full gas och sämre perioder. Det och en riktigt vass insats av Ängelholms FF:s målvakt Matthew Pyzdrowski stoppade MFF från att göra tre mål till.

Gillade Ängelholms Muamet Asanovski när han spelade i Malmö FF. Nu blev han utvisad. Men tyckte ändå att han gjorde en helt okej insats.

Bästa kommentaren efter matchen?

ÄFF-tränaren Joakim Persson när han tittade bort mot Åge Hareide.

– Jag noterar att det bara är bortalagets tränare som fått kaffe.

Då fick han kvickt en mugg.

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.