Bytena en del i strategin

28 juni 1989. Att nämna det datumet räcker egentligen för att bevisa att årets upplaga av  Svenska cupen är en viktig tävling för Mamö FF.

Det var nämligen senaste gången Sveriges bästa cuplag vann Svenska cupen. Malmö FF har 14 cupsegrar, överlägset flest av alla klubbar. Det är den ena sidan av myntet. Samtidigt var den massiva majoriteten av dagens spelare inte ens födda när laget spelade hem den senaste titeln. En av dem – Simon Thern – hade sin pappa med i vinnarelvan och jag tror inte ens att de äldsta av dagens spelare hade börjat med elvamannafotboll när MFF slog Djurgården med 3-0 på Råsunda.

Med SM-guld 2004, 2010 och 2013 går det inte att klaga på de färska meriterna i Allsvenskan.

I cupen börjar det växa mossa på pokalerna.

En annan anledning att ta cupen på stort allvar är att det nya upplägget av den blivit så pass bra.Tre rätt heta tävlingsmatcher i mars blir ett lika perfekt som kittlande förspel till Allsvenskan.

Åge Hareide fortsätter dessutom att vara lika rak och tydlig i beskeden som han vill att laget ska vara på planen.

Att placera Magnus Eriksson och Simon Thern på bänken är inte ett sätt att dissa cupen. Det är en föraning om vad vi har att vänta oss i alla de nationella matcherna.

När Erik Hamrén säger att det – åtminstone ibland – är viktigare att titta på vilka som avslutar matcherna än vem som inleder dem låter det som något man kan skoja om. När Åge Hareide säger samma sak låter det som en planerad strategi.

Han anställdes för att maximera prestationen på tre fronter; cupen, Allsvenskan och Champions league-kvalet. Då behövs det en bred trupp som är beredd. Just i de två orden ligger nyckeln.

Både bred och beredd.

Efter torsdagsträningen var det mycket snack om att 14 man vinner matcher. Inte startelvan Efter fredagsträningen var det dags att betona att Magnus Eriksson och Simon Thern kommer att bytas in. Inte för att göra dem, och alla som diskuterar hur tusan man kan sätta sådana spelare på bänken, nöjda utan för att tydliggöra en metod.

Ska MFF klara av spelprogrammet och målsättningarna måste man hela tiden hålla igång kanske 16 spelare. Annars får man sätta in ersättare som kanske inte spelat tävlingsfotboll med A-laget på flera månader när avstängningarna och skadorna kommer. U21-spel räcker inte.

Sista halvtimmen när matcherna ofta avgörs kan MFF dessutom sätta in spelare som gör skillnad. Just den situationen hade man när Guillermo Molins, Jimmy Durmaz och Jiloan Hamad ständigt slogs om två platser på ytterkanterna.

Egentligen kvittade det vem av de tre som inte fick starta, han kändes ändå alltid som för bra för att sitta på bänken. Men när de två som inledde kört slut på sina motståndare kunde MFF slänga in en extra skjuts. Nu vill MFF ha samma effekt och konkurrenssituation på innermittfältet, i anfallet, centralt i försvaret – ja på alla ”stationerna”.

Den stora utmaningen blir att balansera reaktionen från spelarna som hamnar utanför de 16.

……………………………………………………..

Det känns allt mer som om MFF kommer att skriva kontrakt med Dominic Adiyiah.

Från 50/50 till 90/10 skrev jag på twitter. Det står jag fast vid.

Hetsade förresten Daniel Andersson med att han sagt att man skulle ta beslut idag fredag.

– Jag sa att vi skulle ta beslutet idag, men inte att vi skulle ge beskedet idag, svarade han och log.

Hasse Borg hade blivit stolt.

Och det menar jag som beröm 🙂

……………………………………………………………

En liten bonus.

Så här såg det senaste cupvinnarlaget från Malmö FF ut:

Jonnie Fedel – Jean Paul Vonderburg, Per Ågren, Roger Ljung, Peter Jönsson – Niclas Larsson (Nylén), Jonas Thern, Stefan Schwarz, Joakim Nilsson – Leif Engqvist, Håkan Lindman.

Jocke Nilsson, Håkan Lindman och Leif Engqvist gjorde målen när MFF slog Djurgårdens IF med 3-0 (2-0) i finalen och i semifinalen slog MFF IFK Göteborg med 2-0. Då nätade Jonas Thern och Martin Dahlin.

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.