MFF fick fylla 104 med en seger

Någon sprakande fest blev det inte på MFF:s födelsedag. Mer ett stillsamt firande värdigt en 104-åring. Men det blev seger.

Det blev det inte ifjor när fölsegrisen MFF åkte till Farum och spelade 0-2 mot Nordsjälland.

Eller 2012 när det blev 1-2 mot Odense eller när man firade 100 med att torska med 1-3 mot Elfsborg den 24 februari.

Faktiskt var det här den första vinsten sedan MFF bestämde sig för att alltid försöka lägga in en träningsmatch på födelsedagen.

Bra så. Glöm heller aldrig att träningsmatcher är något helt annat än tävlingsmatcher.

De som tycker att man ska dra omfattande slutsatser av resultatet i försäsongsmatcher kan ju lämpligtvis grotta ner sig i en djupanalys av att Öster nyligen slog IFK Göteborg.

När Åge Hareide efter den matchförberedande träningen fick frågan vad han helst av allt ville se mot Mjällby blev svaret:

1) Bättre effektivitet och mål.

Den defensiva organisationen har suttit bra, men det är alltid ett bekymmer när målen uteblir. Att det gärna får vara ett rakare och snabbare spel som ska ge målen kan ni vid det här laget.

2) Bättre fasta situationer, inte minst hörnor.

MFF måste ta hänsyn till att kanske en fjärdedel av målen i modern fotboll kommer på fasta.

Målmässigt lossnade det. Och att Emil Forsberg gjorde båda var ingen slump. Han kunde satt dit ett hat-trick. Han var bäst i MFF mot Nordsjälland och höjde sig ett snäpp till nu. Matias Conchas inlägg till 1-0 var dessutom lysande. Sådana – till synes ganska enkla, men effektiva – mål har MFF gjort för få de senaste åren.

Hörnorna såg dock ut som vanligt, som ett sätt att fördriva tiden i väntan på en riktig målchans. Ska vi sätta ett historiskt perspektiv på det var väl senaste gången Malmö FF slog tre bra hörnor i rad någon gång på 80-talet. De övriga fasta situationerna brukar MFF klara bättre, men de blev inte så många den här gången.

Det är inte första gången jag tjatar om det här, snarare den 711:e. Men sedan både Roland Nilsson och Rikard Norling sagt att man jobbade hårt med att det skulle bli bättre utan att något radikalt hände känns det lite som om Åge Hareide kan vara mannen att se till att det gör det.

För det är ju inte precis så att MFF saknar spelartyperna som kan vara ett offensivt hot på fasta. Tvärtom.

Generellt är hörnor en överskattad form av målchans. Blir det mål på en av 25 är det bra.

Men den utdelningen är MFF än så länge inte i närheten av. Och det går att prestera bättre än så.

På nära håll finns det två rätt färska exempel. Kirseberg IF i början av 2000-talet och Bunkeflo IF när laget rusade genom divisionerna upp till Superettan var farliga på ALLA hörnor.

Emil Forsberg var bäst i MFF. Bakåt gjorde Filip Helander och Pontus Jansson nästan allt rätt. Miiko Albornoz förstahalvlek var också en lysande sol när vårkylan smög sig in på läktaren.

U19-spelaren Emil Kjellker måste också ha fått ett minne för livet.

Inbytt, utbytt, inbytt och utbytt. Vill man går det ju att säga att han A-lagsdebuterade två gånger!

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.