Ett modigt och bra beslut

Silly season gör verkligen skäl för namnet under MFF:s försäsong. Och samtidigt inte alls.

Magnus Erikssons besked att han ångrat sig och istället för att fullfölja övergången till Rubin Kazan valt att stanna i Malmö FF slog ner som en bomb. Samtidigt finns det inget silly eller dumt över beslutet.

Tvärtom är det värt att hylla.

Budet från ryssarna var garanterat guldkantat.

Klubbarna var överens, MFF hade accepterat övergången, miljonerna var på väg att rassla in på föreningens konto och alla unnade Magnus Eriksson att slå mynt av sitt strålande 2013.

Då hade Allsvenskans poängkung modet att tänka efter en gång extra och följa sina känslor.

På något sätt räcker det att stanna där.

Personligen tror jag att Magnus mår bäst av att lägga en hemvävd succésäsong till mellan det belgiska kaoset och en ny utlandsflytt.

Men just nu är det egentligen skit samma om det rent objektivt är bäst för karriären – som han bör ha minst tio år kvar på – att ta minst en säsong till i MFF.

Det avgörande är att han själv känner att det är rätt.

Pengar är inte allt och fotbollsspelare är i alla fall inte enbart handelsvaror.

Klyschor som är lätta att uttala, men svårare att stå upp för när miljonerna står på spel – både för spelare och klubbar.

MFF ska inte svära sig fritt från kritik.

Jag är långt ifrån säker på att Tokelo Rantie verkligen ville flytta till Bournemouth. I alla fall inte spontant. Men när MFF behövde pengarna och Rantie insåg det och att han själv också skulle bli rätt rik vann det kalla kalkylerande förnuftet över de heta känslorna.

Han tjänar mycket mer nu, men har han fått det bättre? Kanske spelade det in i Magnus Erikssons beslut?

Rätt snabbt dök det för övrigt upp prat om att det inte skulle vara Eriksson själv som backat utan Rubin Kazan.

Det är cynismen som talar.

När jag pratade med Daniel Andersson betonade han att allt var klart och att det var Magnus som i sista stund valde att säga nej. Fotbolldirekt har pratat med Magnus agent Per Jonsson som bedyrar att Rubin Kazan ville ha honom och att allt annat är lögn.

Ni ska dessutom veta att Rubin Kazan nu sitter rejält på pottan. Det ryska övergångsfönstret stänger på torsdag, men visumreglerna gör det svårt att få till sista minuten-övergångar. Klubben var i akut behov av en anfallare. Varför då komma överens med Malmö FF om en 20-miljonersaffär som man sedan väljer att inte fullfölja?

Alldeles för många tar för givet att det inte går att säga nej till jobbyte om det ger ett rejält lönelyft.

Sjuksköterskelönerna är skyhögt högre i Norge än i Sverige. Men det är inte alla som vill flytta dit för det.

Men det kan ju inte gälla för en fotbollsspelare, för de spelar alltid bara för mesta möjliga pengar. Eller?

Och ja, jag skulle INTE byta till Daily Mirror om jag fick 500 000 i månaden.

Men jag skulle heller inte kritisera en kollega som gjorde det. Känns det rätt. Go for it. Gör det inte det. Var modig och principfast nog att säga nej.

MFF-truppen är nog inte så populär i Ryssland för närvarande. Jiloan Hamad sa nej till ett fett bud därifrån innan han valde Tyskland, Pontus Jansson har också avfärdat en Rysslandsflytt och nu väljer alltså Magnus Eriksson att backa.

För MFF blir det givetvis ett lyft att ha tillgång till Magnus även i år. Nu kan jakten på en riktigt vass mittfältsvärvning gå vidare.

För kvalitén på truppen har det nämligen ingen som helst betydelse varför Magnus Eriksson blev kvar i den. Effekten blir densamma även om det senare skulle visa sig att cynikerna har rätt och att det var Rubin Kazan som backade.

……………………………………………

I måndagens match mot Mjällby AIF kommer Magnus Eriksson inte att vara med.

Han är på väg hem från Stockholm, som var så långt han kom innan han satte sig på planet och beskedet till MFF kom så sent att Åge Hareide när söndagsträningen startade inte visste att han fortfarande hade poängkungen i truppen. Därför håller man fast vid det uttagna laget man tränade med, det vill säga:

Robin Olsen – Mahmut Özen, Pontus Jansson, Filip Helander, Miiko Albornoz – Simon Kroon, Markus Halsti, Erik Johansson, Emil Forsberg – Guillermo Molins, Markus Rosenberg.

På bänken sitter Sixten Mohlin – Zlatan Azinovic står i U21-laget som möter Mjällby nästan direkt efter det att A-laget gör det – plus fem spelare från U19.

Troligen blir U19-spelarna Franz Brorsson (TFF-legendaren Jonas son), Emil Kjellker, Hannes Cederholm, Victor Wernersson och Zia Sakirovski.

Mirza Halvadzic och Piotr Johansson från U19 spelar i U21.

…………………………………………………….

MFF fyller år den 24 februari.

Därför blir det ett antal ceremonier också. Programmet ser ut så här:

13.00: Ingravering av 2013 i guldtrappan upp till ståplatsläktaren på Swedbank stadion.

15.00: MFF-Mjällby AIF på Malmö IP.

17.00: Högtidlighållandet av årsdagen på platsen där MFF bildades (parkeringsplatsen mellan Malmö IP och Stadsteatern) samt MFF U21-Mjällby U21 på Malmö IP.

Det finns hur många intressanta frågor som helst att få svar på.

De jag ser mest fram emot att – kanske – få besvarade är om Åge Hareides önskan om bättre effektivitet i avsluten och vassare fasta situationer ska gå i uppfyllelse. Han pratade mycket om det efter träningen och nu när tävlingsmatcherna i Svenska cupen närmar sig är det inte bara ett önskemål utan närmast ett krav.

Ska även bli kul att se Miiko Albornoz på ”rätt” sida och Mahmut Özen på högerkanten. Özens 45 minuter mot Nordsjälland var oroväckande.

– Mahmut hade legat sjuk före matchen, avslöjade Hareide och var lika rak som vanligt när han skulle kommentera Miiko på högerkanten och Miiko på vänsterkanten.

– Klart att det är mycket lättare att spela med rätt fot.

Med tanke på att han mot slutet av träningen av Daniel Andersson fick beskedet att Magnus Eriksson ångrat sig var det heller inte förvånande att han på frågan var behovet av förstärkning i truppen är störst svarade.

– På mittfältspositionen.

– Det är inget bekymmer första delen av säsongen. Men när matcherna kommer tätt finns behovet. Men Daniel och jag är överens om att ska vi förstärka MFF ska vi göra det med något riktigt bra!

 

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.