MFF måste förstärka truppen

Hur många anfallare har MFF egentligen?

Fredagen den 21 februari blev den frågan plötsligt rätt akut.

Först kom Fotbollskanalen med nyheten att Magnus Eriksson är på väg till Rubin Kazan.

MFF kommer även att låna ut Benjamin Fadi till IFK Värnamo i superettan och när jag precis pratade med Daniel Andersson berättade han att det i stort sett är klart att Petter Thelin lånas ut till Skellefteå FF i division 1 norra.

Magnus Eriksson var Allsvenskans poängkung och det var ingen slump. Vi pratar om en mycket duktig anfallare och en nyckelspelare i truppen. Malmö FF säger inte ett ljud om ryktena, men det är lika bra att döda allt hopp direkt. Rubin Kazan-intresset är på allvar, klubben har pengar att betala det MFF begär och Magnus Eriksson kommer att lämna truppen. På förmiddagsträningen idag började redan förberedelserna för en måndagsmatch mot Mjällby AIF utan honom. Guillermo Molins spelade på topp tillsammans med Markus Rosenberg.

Att tappa Magnus Eriksson är en förlust som svider.

Benjamin Fadi och Petter Thelin är däremot i hög grad planerade affärer.

MFF har länge letat efter en ny klubb att låna ut Thelin till. Ifjor var det ju LB07, nu blir det Skellefteå FF närmare hans gamla hemtrakter. Jag tror inte att vi får se Petter mer i MFF-tröjan.

Benjamin Fadi behöver spela matcher för att få loss sin potential. Innan dess kan han inte matchas i ett lag som ska försvara ett SM-guld. Speltid får han förhoppningsvis i IFK Värnamo och MFF har garderat sig med en kort utlåningstid. Den går ut till sommaren.

Därmed är svaret på frågan hur många anfallare MFF har två, tre eller fyra.

Markus Rosenberg är självskriven

Efter hösten 2013 är Guillermo Molins lika given bredvid honom.

Pawel Cibicki flyttades upp som yttermittfältare, men är anfallare.

Emil Forsberg är yttermittfältare, men kan i nödfall användas som anfallare.

Den i särklass viktigaste frågan är dock:

Hur många anfallare behöver MFF?

Svaret är fler än idag.

Om – i praktiken är det lika bra att skriva när – Magnus Eriksson lämnar måste MFF ut och värva.

Det vet Malmö FF-ledningen.

Jag pressade Daniel Andersson lite genom att ställa frågan om det blir nyförvärv om Magnus försvinner. Givetvis höll han fast vid policyn att inte kommentera rykten, eller uttala sig om förhandlingar. Men han gick med på att svara på den hypotetiska frågan.

– Jag säger inget om det är aktuellt eller inte. Men om det skulle hända måste vi rimligtvis ha en ersättare.

Klara besked. Men än betydelsefullare var att Daniel inte tvekade en sekund i en viktig policyfråga. Många gånger har MFF och andra svenska klubbar mest letat ersättare bland spelare vars kontrakt gått ut och varit väldigt restrektiva med att gå in och värva av allsvenska konkurrenter.

I jakten på en trupp som ska klara både Allsvenskan, Champions league-kval och Svenska cupen gäller det inte.

Behöver MFF värva kontrakterade spelare så gör man det.

Och det gäller även om klubben spelaren har kontrakt med är en allsvensk konkurrent.

Där var MFF:s sportchef väldigt tydlig.

Det tycker jag är bra. Ska Sverige få fram lag som kan hävda sig hyfsat internationellt måste de bästa mest resursstarka lagen kunna ta de lite mindre klubbarnas bästa spelare. Jag tycker till exempel att Malmö FF för länge sedan borde köpt loss Melker Hallberg från Kalmar FF.

Tror också att man ska tolka att MFF fullföljer utlåningarna av Benjamin Fadi och Petter Thelin som något mycket positivt.

Det typiskt mellanmjölksmässiga vore ju att säga att har vi tunt med anfallare får vi satsa på de vi har och göra det bästa möjliga av det. Gefle hade gjort det. Nu känns det lite mer kaxigt Malmöitiskt. I själva verket är ju utlåningarna till för att göra plats i truppen för nyförvärv som kan prestera redan 2014. Fadi och Thelin kan inte ersätta Magnus Eriksson. Då gäller det att skaffa spelare som kan det.

Ska man inte satsa på unga talangfulla spelare då? Jo visst, men det gör man ju. Pawel Cibicki är kvar och med i konkurrensen.

För att till sist sätta saker i lite perspektiv vill jag bara påepka att:

Markus Rosenberg och Magnus Eriksson hade varit Allsvenskans bästa anfallsspar 2014.

Men grejen är ju att det är Markus Rosenberg och Guillermo Molins också!

Och Markus börjar varva upp. Stannade kvar och såg ett litet gäng gnugga avslut efter den ordinarie träningen. Tendensen var tydlig. Rosenberg satte nästan allt och hela tiden mer än de övriga. Lika klart blev det när man bytte till att avsluta med fel fot. Då satte han allt.

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.