Trots allt rätt positivt

Visst, efter den tröga och trista andrahalvleken och 0-0 mot FC Nordsjälland går det att vara negativ. Men det tänker jag inte vara. För även om det finns ett rejält utrymme för förbättring var det också rätt enkelt att hitta positiva saker.

1) Markus Rosenbergs insats.

Visserligen gjorde han inga mål och satt på presskonferensen efter matchen och sa att det var dåligt att han inte gjorde det.

Tre-fyra bra lägen borde gett utdelning. Inte nicken i början även om det var den bästa chansen, för där var det Nordsjällandmålvakten Martin Hansen som kanonräddade, men något av de övriga. Där blev det lite grann avslut a la Skånetrafiken – lite för sena och ibland kom inget alls.

Med mer matchtempo i kroppen sätter han lägena. Och det som framförallt gladde var sättet han tog löpningarna. Hittar MFF ett snabbare spel i djupled på honom kommer det dessutom att bli ännu fler lägen att försöka utnyttja.

Även om Erdal Rakip gjorde 25 riktigt bra minuter innan han fick gå av med en lårkaka känns det lite grann som att Simon Thern kan hitta de passningarna.

2) Emil Forsberg och Pontus Jansson.

Pontus var trygg, stabil och ibland lagom småirriterad där bak och Emil tyckte jag faktiskt var minst lika bra även om det var Pontus som fick det mesta berömmet. Forsberg visade redan förra säsongen att han har nycklarna till att öppna motståndarförsvaren. I år är han bättre grundtränad och kan göra det i 90 minuter. Som mot FC Nordsjälland, för den sista frisparken som fortfarande inte har landat borta vid Johanneskyrkan kom ju på tilläggstid,

3) Intresset. Klockan 14.00 en vanlig veckodag ska det normalt inte komma flera tusen åskådare på en träningsmatch. Det gjorde det.

2 500 var siffran de flesta – inklusive jag – fastnade för. MFF:s evenemangsansvarige Patrik Jandelin körde stenhårt på 3 000 och efter att ha kollat lite närmare tror jag faktiskt att han har rätt. Fast när Åge Hareide betonade hur imponerad han var av de välfyllda läktarna satt Markus Rosenberg bara lugnt bredvid honom och sa.

– Så är det här. Välkommen till Malmö.

Negativt då?

Först och främst att MFF tvingades till två icke planerade byten på grund av skador. Erdal Rakip hade behövt en hel match. Nu blev det bara 25 minuter. Att Ricardinho skulle kliva av efter 45 var heller inte meningen. Att de fortsatte bytena i båda lagen succesivt dödade matchkvalitén är inte så mycket att säga om. Så är det i träningsmatcher.

Det blir bättre på måndag när MFF först ska möta Mjällby och sedan MFF U21 möta Mjällby. Då får alla matchtid ändå.

Blev dessutom lite orolig när Mahmut Özen byttes in. Rapporterna från USA sa att han hade svårt att hänga med. Hans 45 minuter mot Nordsjälland var inte bra. Jag tänker inte sitta och döma ut en spelare efter en liten del av en försäsong, men det måste bli bättre. Annars är det David Löfquist-vibbar på förvärvet.

………………………………………………………

Härligt förresten att den gamle MFF-ikonen Robert Prytz fått ett nytt uppdrag inom fotbollen.

Han ska bli extratränare i Vittsjö GIK i damallsvenskan. Minst en gång i veckan ska han vara på plats i norra Skåne och gnugga spelarna lite extra i skott-  och avslutsträning.

 

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.