Vissa matcher kittlar lite extra

Säsongen är lång, men det finns matcher som kittlar lite extra.

Även om de inte gäller något.

Tisdagens match mot FC Nordsjälland är en sådan. Det är nämligen årets första på hemmaplan.

Jag har alltid älskat försäsongsmatcherna. Spekulationerna, förväntningarna och känslan av att nu äntligen närmar det sig gör det hur lätt som helst att stå ut med långkalsongvädret och match ett på hemmaplan är alltid nära hjärtat.

I år gäller det ännu mer.

Dels för att Markus Rosenberg är tillbaka.

Dels för att det nya cupupplägget gör att tävlingssäsongen tar vid nästan direkt. Två Floridamatcher på dålig stream, två träningsmatcher i Malmö – FC Nordsjälland och Mjällby AIF – på plats och sedan är det dags.

Som en extra krydda öppnar ju dessutom Simon Therns löparknä för ett test av Erdal Rakip.

Laget blir så här:

Robin Olsen – Miiko Albornoz, Pontus Jansson, Erik Johansson, Ricardinho – Guillermo Molins, Markus Halsti, Erdal Rakip, Emil Forsberg – Magnus Eriksson, Markus Rosenberg.

Mycket av diskussionerna runt träningsplanen handlar om Åge Hareides sätt att konsekvent satsa på en A- och B-uppställning.

Det ger Roy Hodgson- och Bob Houghton-vibbar för oss som var med på den tiden och bryter rätt radikalt mot hur det sett ut de senaste åren. Men förändringar kan vara bra och som vanligt sätter resultaten betyget.

Faran är att några – inte alla – som känner sig långt från startelvan reagerar på fel sätt, tappar tålamodet och inspirationen och börjar gnälla.

Men för de som inte gör det kan det bli en kick. Målet man kämpar för blir tydligare. Man vet sin roll, sin position och är beredd att ta chansen när den dyker upp. Och när matcherna duggar tätt framåt sommaren kommer den att göra det.

Att man kör en A- och en B-uppställning innebär ju heller inte att alla i ”A” är lika säkra på sin plats och att alla i ”B” är lika långt från att ta klivet upp. Skador och sjukdomar påverkar också. På en direkt fråga betonade till exempel Åge Hareide att Filip Helander är en av tre landslagsmässiga innerbackar, just nu får stå tillbaka på grund av ”säkerhetsskäl” efter körtelfebern och kommer att få spela från start mot Mjällby AIF på måndag.

På träningarna inför den matchen blir det alltså i konsekvensens namn han som får dra på sig  startuppställningsvästen.

När en ny tränare ska sätta sin prägel på laget kan det också vara bra att maximera effekten av träningspassen genom att gnugga samspelet mellan just dem som faktiskt ska spela.

Gillar också att träningarna med Åge Hareide känns lite fler, lite längre och lite hårdare. Tror också att den riktningsförändringen har ett ganska stort stöd i den sportsliga ledningen i Malmö FF.

 

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.