Om utlåningar och mentorer

Det händer saker i MFF hela tiden.

Här är lite korta reflektioner om ett par av sakerna som hänt idag:

1) Alex Nilssons utlåning till Trelleborgs FF.

När han slog igenom som 14-15-åring i MFF trodde jag att han skulle bli en stor spelare i klubben.

Nu är han 21, men det känns som om han har varit i MFF i evigheter.

Och – till skillnad mot vad många numera envisas med påpeka – har han  faktiskt uträttat en hel del.

Han har vunnit ett senior-SM-guld, två U21-SM-guld, ett junior-SM-guld och ett pojk-SM-guld med MFF! Det var dessutom han som avgjorde både pojk- och JSM-finalen.

Jag hoppas av hela mitt hjärta att han får igång karriären i Trelleborgs FF!

Men det finns en avgörande skillnad mot förra gången han lånades ut.

Inför fjorårets utlåning till Landskrona BoIS förlängde Malmö FF hans kontrakt över 2014 så att han skulle vara klubbens spelare även efter det att utlåningen var över. Den här gången sammanfaller utlåningen med det sista året på hans MFF-kontrakt. Gör han succé i TFF får MFF förhandla fram ett nytt kontrakt med Alex om man vill ha honom tillbaka – i konkurrens med andra intresserade klubbar.

2) Bornwell Mwape fick inget kontrakt.

Meriterna är bra, men han har synts för lite på träningarna.

Pratade med Daniel Andersson som betonade att om en ny spelare ska tas in ska han vara bättre än de utmanare man redan har i truppen. Som till exempel Pawel Cibicki. Bedömningen MFF gjort är att Bornwell inte är det. Det tycker jag känns som ett korrekt beslut.

Mer om Alex Nilsson och Bornwell Mwape här.

3) Peter Åhlander efterträder Per Welinder som kommunikationschef.

Ett bra val! Dessutom bra att MFF renodlar rollerna. Arrangemangs- och marknadsdelen av Welinders uppdrag lyfts bort och Åhlander blir just kommunikationsansvarig.

Det innebär också att det återstår en hel del att sätta på plats i organisationen. Peter Åhlanders uppdrag som SLO och medlemsansvarig ska ju också placeras ut på andra.

Mer om det här.

4) Patrik Andersson blir mentor till två talanger.

Jag pratade med MFF:s ungdomsbas Mats Engqvist som tillsammans med Daniel Andersson plockat in Patrik och man ska framförallt se det som en markering att klubben satsar stenhårt på att utveckla talanger i internationell toppklass.

Med sina skolprojekt på grundskole- och gymnasie-nivån har MFF sedan lång tid tillbaka satsat hårt på att vässa träningen och allt det som måste finnas runt en blivande elitfotbollsspelare.

Därför nappade man direkt när Patrik Anderssom kom med förslaget att han skulle gå in och stötta två utvalda spelare lite extra.

– Han vet vad som krävs för att bli och leva som en elitfotbollsspelare och det är inte lite, säger Mats Engqvist.

– Kosten är det viktigaste. Dels att den är nyttig, men ännu mer att man äter tillräckligt mycket. Det är svårt att få i sig allting som behövs för en spelare som tränar så hårt och ofta som våra talanger gör! De måste äta mycket, mycket mer än kompisarna som inte tränar och det ska Patrik hjälpa dem att förstå.

I tre år ska man testa, utvärdera och följa de två utvalda och det man lär sig ska givetvis även användas för alla de övriga i u-sektionen.

De två som får Patrik Andersson som mentor är målvakten Marko Johansson och mittfältaren Onur Körhan. Båda är födda 1998 och har spelat i pojklandslaget. Marko har gått hela vägen från MFF:s fotbollsskola och Onur kom till MFF som tolvåring från Dalby GIF.

– Två mycket lovande spelare. Marko skulle jag vilja säga är den utan diskussion bäste målvakten i Sverige i sin åldersklass, konstaterar Mats Engqvist.

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.