Rosenberg, Friberg och Lindsjö

Chansen att MFF:s värvning av Markus Rosenberg blir av känns alltmer som större än risken att den inte blir det.

Bra!

Jag är övertygad om att det är ett kanonförvärv och begriper inte dem som tvivlar. Det har jag faktiskt aldrig gjort.

I december 2011 skrev jag det här inlägget på bloggen:

Förr eller senare kommer Rosenberg.

Två år senare, november 2013, skrev jag så här:

I Allsvenskan hade han gjort kaos.

13 mål på 44 matcher i Ajax, 40 på 122 i Werder Bremen och 9 på 33 i Santander väger mer än väl upp att han inte fått spela i West Bromwich. Att gå till Premier league var ett karriärlyft ekonomiskt, men också en risk att hamna i skuggan i den benhårda konkurrensen. Det sitter säkert 40-50 spelare fastlimmade på bänkarna i Premier league som hade gjort succé i Allsvenskan. Markus Rosenberg är en av dem och han har ett stort, stort bankande MFF-hjärta. Det vore tjänstefel att inte ta hem honom om man får chansen till en rimlig kostnad, och den är det här fallet rätt hög…

…………………………………..

När det gäller Erik Friberg är kampen förlorad.

I går var det hans gamla klubb Seattle Sounders som gällde. I dag är det Bologna i Italien.

MFF:s vd Per Nilsson har bekräftat intresset från Seattle, Bologna-intresset kommer hittills bara från italienska källor.

Men Bologna är givetvis bättre än MLS.

Sportsligt ja. Men även ekonomiskt. MLS-reglerna bestämmer övergångssumman inom ett fastställt rätt snävt spektrum, i det här fallet snarare under än över miljonen. Bologna kan, borde och framförallt får betala mer.

Jag kommer att sakna Erik Friberg. Han har gjort massvis med nytta på planen i MFF, aldrig gnällt en sekund när han blivit bänkad och han har varit fantastiskt bra att ha att göra med. Alltid trevlig, ofta rolig.

Dessutom gillar han bordtennis. Det är ett plus som 99 procent av publiken på ett fullsatt Swedbank stadion struntar i, men inte jag.

………………………………………………………..

På tisdagen tillbringade jag en stor del av tiden på Swedbank stadion där jag träffade Anders Lindsjö som på måndag tar över som ny Arenaansvarig för den gigantiska anläggningen. Nils-Börje Friberg som haft jobbet sedan 2007, två år innan arenan var färdig och sedan fortsatt hålla koll på den avtackas på fredag.

När alla pratar om hur mycket som ändrats samtidigt på så många olika poster i MFF har just den förändringen knappt uppmärksammats alls.

Jag skrev i alla fall en artikel om det som ni kanske redan läst, annars kan ni hitta den här:

Som alltid blev det en del material över som jag sparade till lite bonusinfo här på bloggen.

För ett tag sedan meddelade Skånes handbollförbund att man bestämt att flytta kansliet från Swedbank stadion till Arenan i Lund. Därmed försvinner en hyresgäst och frågan är hur det påverkar MFF:s ekonomi. Svaret är att det i alla fall just nu inte har någon praktisk betydelse.

– Det är Skånes idrottsförbund som är vår hyresgäst. Sedan upplåter de i sin tur lokaler till olika lokala idrottsförbund, bland annat handbollen. Just nu påverkar det inte, men det är klart att det kan få följdverkningar för oss om situationen för Skånes idrottsförbund försämras. Men de signalerna har vi inte fått, svarade Anders Lindsjö.

Han berättade också att det finns en tom lokal i Swedbank stadion som man jobbar på att hyra ut.

– I det nordöstra hörnet har vi en ledig lokal på 600 kvadratmeter. Den använder vi ibland för konferenser, men där kan vi få in en ny hyresgäst.

Passade även på att fråga om hur det blir med Lindsjös uppdrag som general för Skånecupen och hur den kommer att se ut nästa år.

. Jag kan mycket väl tänka mig att ha kvar den uppgiften. Det jobbet gör jag på ledig tid och vi har en bra och väldigt rutinerad organisation.

Och det blir Futsal i Skånecupen.

– Förbundet kommer inte att tillåta något annat. Men det ska säkert fungera. Många spelare börjar dessutom gilla den spelformen.

Skånecupen fyller 50 år nästa år och har överlevt alla förändringar; från stora som spel med sarg till five a side till små som slopandet av filtbollen.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.