Hur blir det med fysen och anfallet?

Mycket händer i MFF och mer blir det säkert, men nu är i alla fall organisationen på plats.

Olof Perssons anställning som assisterande tränare kommenterade jag redan i det förra blogginlägget, innan det blev officiellt. Åsikterna där står jag fast vid. Jag tror att det kommer att bli riktigt bra.

Däremot funderar jag en hel del på två saker:

1) Innebär rekryteringen av Ben Rosen som fystränare att det kommer att bli tuffare för MFF-spelarna?

2) Vad innebär försäljningen av Dardan Rexhepi för MFF:s anfall? Alex Nilsson är ju fortfarande till utlåning/försäljning.

Fysen först.

Rikard Norling gav Simon Hollyhead ett mycket stort ansvar, så stort att jag inte är ett dugg förvånad över att de återförenas i Brann. Jag är även övertygad om att det är bäst både för Simon och MFF. Han hade aldrig fått samma roll i MFF:s nya organisation.

Som ny tränare respektive sportchef vill säkert Åge Hareide och Daniel Andersson sätta sin egen prägel på upplägget och truppen. Nu får de in både Olof Persson och Ben Rosen. När jag frågade Daniel Andersson om den tilltänkta förstärkningen av videoanalysen av de egna spelarna och motståndarna svarade han dessutom.

– Ben är bra på den biten också, vi kan även fortsätta att använda Vito Stavljanins kunskaper och jag funderar på att knyta Andreas Georgson från ungdomssektionen lite närmare A-laget i den rollen. Han är duktig på videoanalys.

Jag tror heller inte att det var en slump att både Åge Hareide och Daniel Andersson noga betonade att Ben Rosens förra arbetsgivare Southampton är i topp i många fystester i Premier league.

– Southampton är det lag i Premier League som löper mest, sa Hareide.

Det tror jag inte att Rikard Norling hade sagt.

Ibland blir analyser av träningsmängd ytliga. Tittar man bara på Malmö FF:s veckoschema där de kollektiva träningarna står är det lätt att tycka att spelarna tränar för lite. Då glömmer man att de även har fyspass som inte står med på schemat och taktikgenomgångar plus att många kör extra på egen hand. När tempot i matchandet är som intensivast blir det dessutom extra viktigt med vila. Men om Ben Rosen tänker öka intensiteten under försäsongen och mindre matchintensiva perioder under säsongen tänker i alla fall inte jag protestera.

Om Alex Nilsson också lämnar MFF finns följande anfallare kvar i truppen:

Magnus Eriksson, Guillermo Molins, Pawel Cibicki och Benjamin Fadi.

Formellt uppfyller det kraven på två spelare per position. Ändå känns det tunt.

Samma sak gäller även alldeles bakom A-truppen. Jesper Rindmo, som var den junior jag trodde mest på i anfallsrollen, är inte kvar i MFF. Hans kontrakt gick ut i november. Nyliges släppte dessutom MFF Dino Mesic till Olof Perssons gamla klubb FC Höllviken.

Magnus Eriksson och Guillermo Molins är bra. Pawel Cibicki kommer att bli bra. Benjamin Fadi kan bli bra, men att spå hans utveckling känns ungefär lika säkert som att redan nu uttala sig om hur vädret kommer att bli i sommar.

Egentligen finns det bara en sak att säga:

In med Markus Rosenberg!

Tog dessutom ett snack med Jesper Rindmo. Han utesluter inte en snabb comeback i MFF. Mer om det här.

PS: Petter Thelin förutsätter jag blir utlånad även 2014. Han måste få matchtid i ett A-lag, och mer än han fick i LB07. DS

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.