Per Nilsson kan gå med högt huvud

Per Nilsson slutar som vd i MFF och kan mycket väl göra det med ett:

– Vad var det jag sa!

För det är ju just det han har gjort. Redan i höstas började han prata om att det var något han funderade över. På det nya året har han upprepat beskedet varje gång vi som följer MFF på nära håll har frågat, och det har vi gjort rätt ofta.

Nu är beslutet definitivt.

Så fort som MFF har en ersättare på plats kommer Per Nilsson att lämna sin post.

Givetvis kommer han att hjälpa till att skola in sin efterträdare, men efter det kommer han bara att följa MFF som åskådare.

Kul för honom. Trist för MFF.

För efter en lite trevande start hittade han snabbt rätt i sin roll och sedan har han bara växt.

Per Nilsson har varit en riktigt bra vd i MFF. Det är oerhört viktigt att slå fast just detta för det innebär att det kommer att krävas extra mycket av hans efterträdare. Inte nog med att det är ett extremt svårt jobb, den som tar det ska ersätta en person som utfört uppdraget så bra som det överhuvudtaget går att begära.

Där hade Per Nilsson det enklare. Han ersatte Pelle Svensson, som lämnade med ett hundhuvud, som han fick bära för rätt mycket, i kofferten och med ett underskott på 35 miljoner.

Nu kommer Malmö FF ett kunna presentera ett plusresultat på årsmötet i mars. Där har Per Nilsson lagt ner ett hårt jobb på att både gneta med utgifterna och öka inkomsterna. När jag frågade honom vad han är mest nöjd med att ha uträttat svarade han att det är att ha kunnat bromsa och gasa samtidigt. Broms och koll på ekonomin, men samtidigt gas i det sportsliga och SM-guld.

Det är en balansgång på såpad stång. Vardagsjobb för en vd i näringslivet säger säkert många. Men en klubb som MFF är inte samma sak.

Där mäts inte framgångar i ekonomi utan i sportsliga resultat. Samtidigt följs varje steg i verksamheten med ett intensivi intresse från medlemmar, supportrar och massmedia. Och glöden, hettan och trycket bara ökar och ökar…

Per Nilsson har varit skölden utåt när styrelsens beslut ska kommuniceras, även de obekväma. När det haglade som mest med Miiko Albornoz-rättegången, nakentårtor, tvångsbussningar, metalldetektorer, härdsmältor i personkemin mellan sportchef och tränare med mera med mera var det Per Nilsson som fick stå i stormen.

Allt med raka besked. Ständigt med en stor social kompetens som rent konkret nog fick det största positiva resultatet när det kunde bli SM-guld 2013 trots att konflikten mellan Per Ågren och Rikard Norling brann så att den ene hamnade i Brann och den andre på ”MFF i samhället”.

Frågade förresten Per Nilsson om två saker:

Bästa rådet till efterträdaren:

– Hur stort du än tror att trycket på dig blir så kommer det att visa sig vara större.

Om han kommer att fortsätta se matcherna.

– Givetvis, men knappast mot Gefle – borta.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.