Att röra om lite kan hålla liv i grytan

Kom inte och säg att det inte händer saker i MFF. På en och samma dag blev det offentligt att:

Ikonen och assisterande tränaren Daniel Andersson tar över rollen som sportchef.

Per Ågren hoppar av det jobbet och trappar ner inom föreningen i en betydligt mer undanskymd roll (i projektverksamheten MFF i samhället).

Åge Hareide tar över som ny huvudtränare.

Och dagen före alla de beskeden meddelades att den andre assisterande tränaren Simon Hollyhead sagt upp sig. Snart kommer han att återförenas i Brann med Rikard Norling, som ju avslutade 2013 med att chocka allt och alla med att hoppa av sitt uppdrag som MFF-tränare.

Lite i skymundan presenterades dessutom målvakten Zlatan Azinovic som nyförvärv när säsongen officiellt kördes igång inför över 1 000 åskådare på den första officiella träningen.

Kalabalik? Nej. Kris? Absolut inte. Bra? Det avgör resultaten. Och jag tror att det här mycket väl kan vara bra för MFF i jakten på SM-guldförsvaret, Champions league-platsen och segern i Svenska cupen som laget lyckats missa varje säsong sedan 1989. Är det något ett mästarlag mår dåligt av är det att bli för bekvämt och nöjt. Då kan det vara nyttigt att röra om lite i grytan.

Är det något jag älskar att tjata om är det att på varje position i Malmö FF ska det alltid finnas en person som intensivt brinner för:

a) sitt jobb, b) att göra det just i Malmö FF.

Då är Daniel Andersson en perfekt person.

Förr eller senare var han predestinerad att bli manager eller sportchef. Nu blir det förr och utan att gå genom mellanstationen som huvudtränare.

Det köper jag. Lätt.

Samtidigt var Per Ågren tydlig på presskonferensen. Han har känt sig sliten och slutar för att det är bäst både för hans hälsa, hans familj och honom själv. Då är det bäst för Malmö FF också.

Hasse Borg jobbade i över tio år som sportchef i klubben. Men han var mer hårdhudad, tog mycket snabbare och fler beslut och såg nog dessutom till att skaffa sig lite friare tyglar än Ågren. Inte minst genom att chansa och lyckas. Då köpte han sig också utrymme att ibland få misslyckas.

Daniel Andersson är mer Borg än Ågren.

Större vinnarskalle finns inte och envisheten kan välta berg.

Om vi tittar på de två stora förändringarna, tränarposten och sportchefsposten, är jag övertygad om att skiftet Ågren/Andersson inte är något som helst problem. Det kommer att bli bra.

Lika övertygad är jag inte om bytet Norling/Hareide. Jag gillade Rikard Norling. Det kommer jag alltid att göra. När en tränare i MFF ska bedömas är dessutom utgångspunkten att en tränare som tagit SM-guld med MFF alltid är bättre än en som inte gjort det. Men det väsentliga är att Åge Hareide ännu inte fått den möjligheten. Som jag sa tidigare. Resultaten sätter betyget. Och chansen ska han givetvis ha. Inte minst efter att ha hört vd:n Per Nilsson säga att av de fyra slutkandidaterna man träffade var det Hariede som visade den största lusten att få jobbet. Det är ALLTID ett plus.

………………………………………………………………..

Värvningen av Zlatan Azinovic är klockren.

Det stör inte beslutet att Robin Olsen ska få utgångsläget att vara förstemålvakt.

Det sätter samtidigt pressen på Robin att prestera för att få behålla positionen.

Lägg till att Zlatan förra gången han var i MFF var mycket populär i gruppen, är en sällsynt trevlig person och att Sixten Mohlin fortfarande går i skolan och inte kan vara på alla träningar och slutsatsen kan bara bli att:

1) det var nödvändigt att plocka in en målvakt till.

2) Zlatan Azinovic – som kommer att få nummer 27 på ryggen – var rätt val.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.