Det här avhoppet var ingen skräll

Beskedet att Rikard Norling valt att sluta i MFF kom som en blixt från en klar himmel. Att nu även assisterande tränaren Simon Hollyhead säger upp sig känns inte alls lika överraskande. Eller dramatiskt.

Tvärtom kan det öppna för den nye tränaren – som blir Åge Hareide – att sätta en egen prägel på staben. En ut, en in gäller och nu kan ju Hareide vara med och rekrytera en assistent. Det kan knappast vara en nackdel.

I Viking Stavanger jobbade Hariede tillsammans med Pep Clotet Ruiz.

Rätt många hade nog gärna sett en repris. Pep-peppfaktorn är fortfarande hög i MFF-kretsar.

Det finns faktisk även en annan kittlande tanke.

I Helsingborgs IF jobbade Åge Hariede med en viss Stefan Schwarz.

Med Schwarz som fystränare hade spelarna förmodligen snatt kunnat springa genom murar! Eller dött i processen.

För fystränare var ju egentligen det Simon Hollyhead var från början när han för tre och ett halvt år sedan rekryterades som ersättare till John Phillips.

Med start 2012 och fullt ut under 2013 gav Rikard Norling honom dock ett allt större ansvar.

Det var Simon som höll reda på mycket av det adminstrativa, till slut var det han som bestämde när MFF skulle träna och hur hårt. Han blev även ett bollplank till Norling och de diskuterade i stort sett allting i och kring laget.

Han var Norlings man. Därför är det knappast konstigt att han kommer om Norling sitter i Brann och kallar.

Krasst uttryckt fanns det ju inga som helst garantier för att han inte snart skulle vara en helt vanlig fystränare igen.

Den nye huvudtränaren vill givetvis sätta sin egen unika prägel på allt.

Daniel Andersson är en ur-MFF:are, en ikon som ledningen vill ha kvar 15-20 år i föreningen. På sikt ska hans ansvar bara växa.

Simon Hollyhead är duktig på sitt jobb och kan massor med fotboll. Men det stora ansvaret han skaffade sig fick han av Rikard Norling. Hans inflytandekurva kunde bara gå åt ett håll – nedåt.

………………………………………………………..

Malmö IP:s konstgräs var en positiv överraskning. Till och med bättre än det på Limhamn och Mariedal och dessutom med värmeslingor under.

Det kommer att bli jättenyttigt för MFF, både som underlag nu under uppbyggnadsfasen och i tränings- och cupmatcherna under våren. En liten försmak på vad som väntar kommer dessutom redan på torsdagskvällen när det första öppna passet arrangeras klockan 18.00 med massvis med supportrar på läktaren. Nästan tusen i Kombihallen borde bli ännu fler på Malmö IP.

Och Daniel Andersson har lovat att bjuda på mycket tvåmålsspel.

De som spekulerar i att MFF planerar att utnyttja det officiella premiärpasset till att presentera Åge Hariede kan dessutom mycket väl få rätt. Jag skulle faktiskt bli förvånad om de inte får det…

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.