Vänta inte för länge på Daniel

Som jag ser det står MFF inför ett vägval där Daniel Andersson är en nyckelperson.

Antingen tänker man långsiktigt från start

Eller så tänker man kortsiktigt för att det till slut ska bli långsiktigt.

Och allt hänger på om man menar allvar med att Daniel Andersson är en kugge det ska byggas på i ytterligare kanske 15-20 års tid i MFF-miljön.

Låter det invecklat? Det är rätt enkelt.

När Rikard Norling ersatte Roland Nilsson valde MFF att tillsvidareanställa honom. Det känns som om klubben fortfarande tycker att det är en bra lösning just för att betona det långsiktiga.

Norling blev kvar i 2,5 år. Meningen var att det skulle blivit en längre period. Kör MFF vidare på den linjen tillsvidareanställer klubben nästa huvudtränare också, vilket innebär att hen helst ska vara kvar 4-5 år. Eller ännu längre.

Väljer man Daniel Andersson blir det inga problem. Får han välja själv krävs det lyftkran för att få bort honom från MFF-miljön, om ens det räcker. Han kan göra en Ferguson, eller Nanne, om han får. Väljer man någon utanför klubbkretsen, typ Jörgen Lennartsson, uppstår frågan: vad händer då med Daniel Andersson? Ska han stå på tillväxt till 2018-2019?

Några formella hinder för att flytta upp honom finns inte. Han är snart klar med tredje steget i utbildningen och kommer att uppfylla förbundskraven.

Han har hjärtat för klubben, gillas av spelarna, är inkörd på spelidén MFF valt och ska fortsätta med, har varit med i förberedelsearbetet för nästa säsong och ställer inte till oreda i organisationen.

Med det sista menar jag att eftersom vd:n Per Nilsson bekräftat att alla som jobbade med Rikard Norling och Daniel Andersson i ledarstaben 2013 (Simon Hollyhead, Jonnie Fedel, Vito Stavljanin, Greger Andrijevski, Kenneth Folkesson, Wilner Registre, Sverker Fryklund och Pär Herbertsson) har kontrakt även 2014 finns det väldigt få luckor att fylla.

Vill en ny tränare ändra; stora problem.

Vill en ny tränare komplettera; ett problem som går att lösa, men som kostar.

Daniel Andersson; bara att köra på.

Givetvis ska en tränare för en klubb som har ambitionen att bli ledande i Norden vara redo för uppgiften. Naturligtvis krävs det något extra för att lotsa ett lag i ett Champions league-kval.

Så frågan MFF måste ställa är när Daniel är redo för uppgiften att vara huvudtränare? Många säger att det kan dröja ett år till. Men om han ska få chansen finns det bara två sätt att göra det.

1) Våga ge honom uppdraget direkt. Han har redan lärt sig massor och kommer att fortsätta att förbättra sig under säsongen.

2) Välj en tillfällig lösning med stor internationell erfarenhet som accepterar att rollen är att satsa allt på att klara dubbeluppgiften att kvala in till Champions league-gruppspelet och försvara SM-guldet 2014 och sedan lämna över till Daniel Andersson. OM man väljer den vägen kan man också pytsa in några miljoner extra i lön för att hitta ett riktigt tungt meriterat namn.

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.