En nödvändig skilsmässa

Ibland är det nödvändigt att skiljas.

Även för parter som nått stora framgångar tillsammans.

Eftersom så många journalister numera bygger rätt stora artiklar på att citera vad andra säger på twitter tänkte jag bryta den trenden lite grann genom att citera mig själv – på twitter.

Där skrev jag för över en vecka sedan så här:

”Jag förstår Ivo och jag förstår MFF. Fanns till slut bara nostalgin och en vilja att chansa som talade för en kontraktsförlängning.”

Det gäller i hög grad fortfarande.

Krasst uttryckt;

2010 var Ivo Pekalski en väldigt viktig spelare i Malmö FF:s guldlag och rätt långa stunder så bra att ingen av 2013 års allsvenska mittfältare når upp i den nivån.

Men det absolut viktigaste är att det gör ju Ivo inte heller.

Har inte gjort på länge…

Kvar finns bara en förhoppning om att han en dag ska nå tillbaka till den nivån, eller till och med överträffa den.

Visst går det att drömma om att på nytt få se Ivo Pekalski dominera en spelplan som han gjorde som 20-åring 2010. Men då kan man lika gärna drömma om att få se Wilton Figueiredo, som inte heller är kvar i MFF och som jag tyckte betydde mer för SM-guldet. Eller för den delen Afonso Alves från guldåret 2004 som var bättre än både Ivo och Wilton.

Nostalgi är skönt, men farligt.

Det gäller att gå vidare och oturligt nog för Ivo Pekalski har ju MFF redan gjort just det.

I år spelade han en enda allsvensk match från start, premiären mot Halmstads BK som slutade 1-1 och där varken Ivo eller MFF var särskilt bra.

Efter det har han varit i rehab. Det blev SM-guld ändå.

Och MFF har fyllt på med centrala mittfältare. Markus Halsti har gjort succé på positionen, Simon Thern växer allt mer fram som en stor spelare med ett härligt driv i fötterna och Erik Friberg glöms alldeles för ofta bort trots sin arbetskapacitet, sitt kloka spel och effektiviteten i avsluten. Samtidigt tror klubben stenhårt på U17-VM-bronsmedaljören Erdal Rakip och den 1 december är utlånade Amin Nazari tillbaka.

Ingen av dem kommer att bli sämre och man ska absolut inte luras av Rakips ålder. Han kan mycket väl ta en plats 2014.

Då hade det varit fel att chansa med Ivo.

För en chansning är det.

2010 spelade han 20 seriematcher från start. Året efter blev det 16, 2012 tio och 2013 en. 2009 värvades han från Landskrona BoIS och kom då upp i tolv starter, alla i BoIS. Säsongen 2008 i Landskrona blev det 15.

På sju säsonger i elitfotbollen har han alltså snittat tolv matcher per år.

Tiderna förändras dessutom.

2010 vann MFF SM-guld mycket tack vare sina centrala mittfältare. 2013 var de inte alls en lika viktig faktor. MFF har extremt offensiva och spelskickliga ytterbackar, mittbackar som vågar gå högt upp, yttermittfältare som gärna bryter in centralt och en anfallare i Magnus Eriksson som gärna faller ner.

Ska Ivo Pekalski klara att komma tillbaka ska han spela sitt eget spel i ett lag som är i behov av det. Ivo är en klok man och jag tror att han själv också har insett den saken.

Att det blev BK Häcken gör mig lite kluven.

Peter Gerhardsson är en bra tränare, Häcken känns som en miljö där man kan ha tålamod (för även om han är frisk kommer det att krävas åtskilliga matcher innan han hittat tempot) och det är ett spelande lag. Samtidigt är det rätt bra spelare han ska konkurrera ut för att ta en startplats.

Dessutom tillkommer det som framgår rätt tydligt på MFF:s hemsida och som Per Ågren utvecklar i min artikel här, att det skurit sig rejält mellan Ivo och MFF:s rehab-team.

I längden fungerar det inte att en spelare i truppen inte har förtroende för klubbens rehab- och medicinska team.

Då uppstår frågan vad som händer i BK Häcken?

För om jag inte minns fel var Ivo inte helt nöjd med Landskrona BoIS sätt att väga skador, spel och rehab heller…

 

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.