MFF ska bli en del i stormen

Svårt att låta bli att älska en spelare som apropå den väntade stormen säger:

– Det blir underbart med regn och blåst. Tänk dig full storm och halva läktaren klädd i himmelsblått och så tar vi över hela arenan och staden. Vi blir en del av stormen!

Så svarade Guillermo Molins när jag frågade vad han tyckte om väderspådomarna.

Rätt inställning!

Och blir det vidriga vädret verklighet tror jag dessutom att det mycket väl kan vara en fördel för Malmö FF.

4 000 supportrar, minst, är på väg. De vänder inte för att det börjar blåsa. Elfsborgs hemmapublik är kanske mer sugen på att sitta hemma och kura för regnet.

Samtidigt jagar MFF-spelarna ett guld. Elfsborgs jagar utanför medaljstriden och mest för att ställa till det för MFF. Gissa vem som tycker att det är tristast när det blåser kring hårbanden.

Att det skulle bli inställt tror jag inte ett dugg på. Matcher blir sällan uppskjutna för att det blåser, däremot för att det regnar, som i Ljungskile 2008. Men då är det regnet och den vattensjuka planen som ställer till det.

Den här gången tycker nog till och med många konstgräshatare att det i alla fall i just den här matchen är rätt underlag på Borås Arena. Fast kallt blir det. Troligen även långkalsingpremiär.

Eftersom jag vill vara en konsekvent man och tidigare envist hävdat att AIK:s seger inte har någon betydelse ska jag nu säga precis samma sak om IFK Göteborgs förlust.

Eric Perssons gamla ord om ”guld vinner man, silver får man” är geniala. De säger allt om inställningen MFF alltid ska ha.

Men det går att travestera dem och säga att ”guld får man inte, guld vinner man”.

För det är ju precis den inställningen de som vill vinna måste ha. Full koncentration på den egna prestationen och strunta i alla konkurrenter som ändå inte kan påverka så länge det blir tre poäng i den egna matchen.

Det är ju dessutom så man vill vinna.

Säkra det själv istället för att bli serverad.

På söndagen efter AIK:s seger skrev jag på bloggen: Vinner Malmö FF mot Elfsborg och/eller Syrianska är guldet klart. Då kan AIK och IFK Göteborg vinna med 22-0, gå på vatten eller cykla baklänges på en lina över Niagarafallet på en enhjuling. Det kvittar.

Det gäller ännu mer nu. Med den enda skillnaden att IFK Göteborg inte längre är ett hot.

Annars kvittar det fortfarande, och AIK-spelarna kan ta med sig en jonglerande kanin på ryggen när de cyklar. Det hjälper inte heller.

AIK:s enda hopp är att MFF kan förlora guldet.

Söndagens träning var öppen, lågintensiv och följdes av 300 supportrar. De fick se följande elva: Johan Dahlin – Miiko Albornoz, Pontus Jansson, Filip Helander, Ricardinho – Jiloan Hamad, Erik Friberg, Markus Halsti, Simon Thern – Magnus Eriksson, Guillermo Molins.

Så lär det bli. Och inte mig emot. Jag kan mycket väl förstå att Rikard Norling är väldigt sugen på att ha hela trion Erik Friberg, Markus Halsti och Simon Thern på planen samtidigt och Emil Forsberg har inte haft samma fina form den senaste månaden som tidigare. Thern är bäst i mitten. Men det är lite lex Molins över situationen. Spelarna ska vara där de gör bäst nytta. Molins är bäst på kanten, men behövs just nu i anfallet där han också är bra. Thern är bäst i mitten, men just mot Elfsborg i Borås i en guldmatch känns det här som den bästa lösningen. Allt för laget.

…………………………………………………

Helgens bästa MFF-nyhet:

Att Magnus Haglund förlängde sitt tränarkontrakt i Lilleström.

Helgens besvikelse:

AtT MFF:s U19 inte nådde ända fram till final i SM. Det blev förlust med 1-2 mot AIK. Zia Sakirovski kvitterade till 1-1. Johan Hammar var riktigt bra och en ledare på planen. Det var ett gott besked.

……………………………………………………….

Jonas Eriksson dömde MFF när laget vann SM-guld 2004. Jonas Eriksson dömde MFF när laget tog SM-guld 2010. Domare i matchen mellan Elfsborg och MFF är Jonas Eriksson.

Men just den ”vidskepelsen” struntar jag i. Det viktigaste är att han är Sveriges bäste domare.

 

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.