Effektiviteten måste bli mycket bättre

Ni kan väl era fotbollsklyschor?

Som att det finns mycket annat som är viktigare än resultatet i träningsmatcher och att så länge man skapar chanserna är det ingen större fara. Då kommer målskyttet snart att lossna.

Båda användes rätt flitigt på Hästhagens IP under och efter 0-1-förlusten mot FC Nordsjälland.

Och visst;

Det ligger ofta en dos av sanning i klyschorna. Till stor del är det säkert därför de är så populära och svårutrotade.

Men de är ytliga också och kan leda fel.

Nu när guldkampen snart ska avgöras kan jag till exempel inte undgå att känna en viss oro över att MFF föll som laget gjorde.

Nordsjälland var inte bra och bjöd MFF på massor genom egna misstag. Matchen borde slutat 5-1 eller 5-2 till MFF och det måste bli mycket bättre effektivitet redan mot Brommapojkarna nästa helg. För då är det allvar.

Det där med att resultatet inte spelar någon roll i en träningsmatch är dessutom oftast rent nys. Som om det inte känts bättre om Malmö FF utnyttjat det totala friläge man fick i matchens sista anfall och i alla fall fått 1-1 med sig.

Nej, sanningen var att FC Nordsjällands försvarsspel var så dåligt att det var ett grovt underbetyg åt MFF att danskarna tilläts hålla nollan.

Ytterst få av lagen MFF mött i Allsvenskan i år har gjort så många grova missar i försvaret.

Det positiva var att Malmö FF dominerade matchen, särskilt efter pausen och på egen hand skapade chanser som borde räckt till två-tre mål.

Skönt också att se att FC Nordsjälland tappade betydligt mer på sina många byten än Malmö FF på sina (räknade jag rätt gjorde FCN åtta byten och MFF sju).

Det negativa var att MFF inte hittade rätt fokus och kvalitet för att avgöra och stärka självförtroendet inför guldkampen. För om MFF skapade chanser till två-tre mål på egen hand bjöd det danska försvaret på lägen som borde gett lika många mål till.

Jag har sett MFF möta Nordsjälland ett par gånger de senaste åren. Det är ingen tvekan om att det forna storlaget – det var inte så länge sedan FCN vann ligan – blivit väldigt mycket sämre, vilket också syns i tabellen.

Johan Hammar och Erdal Rakip fick 90 minuter. Båda var klart godkända.

Men bäst på plan var Ricardinho. Han briljerade med dribblingar, eleganta små passningar, crossbollar, överhoppningar och allt möjligt läckert. När inte ens han kom rätt i avslutslägena handlade det nog trots allt om att skärpan var på träningsmatchnivå istället för en glödande het stiletten på strupen-guldkampsnivå.

Hoppas jag.

Ska heller inte vara alltför orättvis mot FC Nordsjälland. Det fanns stråk av klass. Inte minst i skottvilligheten och förmågan att ofta träffa rätt med skotten, toppat av frisparken som lagkaptenen Martin Vingaard satte dit i krysset till 1-0.

………………………………………

I samband med matchen bekräftade också MFF:s sportchef Per Ågren att man erbjudit Johan Hammar en kontraktsförlängning. När han kom till MFF från Everton gjorde man ju bara klart med honom säsongen ut.

Förhoppningsvis nappar han.

Johan är fortfarande ung och lovande och spelar stabilt.

Han passar in både på och utanför planen.

Det som ser ut som ett mittbacksöverflöd – och även är det – kan dessutom snabbt ändras.

Just nu har MFF Pontus Jansson, Filip Helander och Erik Johansson som alla håller allsvensk toppklass. Lägg till att Alexander Blomqvist med stormsteg är på väg tillbaka efter sin korsbandsskada och att Jasmin Sudic också är med i truppen nästa år och det finns ingen annan klubb i Sverige som kan konkurrera.

Men hur många tummar jag än håller för Sudic är det läge att vara realistisk också. Det är oerhört svårt att hitta en elitidrottare som klarat att komma igen efter tre korsbandsskador. Jag är inte ens säker på att det finns någon. Gör Sudic det är det en unik prestation. Dessutom öppnas det ett januarifönster och fortsätter Jansson, Helander och Johansson att storspela kan det bli tufft att behålla alla tre. Så även om det inte finns ett backup-behov nu kan det mycket väl finnas när MFF ska förbereda nästa säsong.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.