Nu finns det bara stora matcher kvar

Fokus blir nyckelordet inför MFF:s match mot Mjällby AIF.

Klubbens mentale rådgivare Sverker Fryklund verkar ha jobbat stenhårt i flera dagar med att betona att det där med stora och små matcher numera är en meningslös diskussion. Med fem matcher kvar att spela och ett SM-guld att jaga finns det bara stora matcher.

Någon annan förklaring till att de flesta spelarna betonade just detta efter söndagens träning är svår att hitta. Inte för att de inte klarar att komma på och förstå det själva, men det skadar ju inte med en påminnelse.

Att årets upplaga av Malmö FF klarar de stora matcherna råder det nämligen ingen tvekan om. Hittills har MFF inte förlorat en enda match mot något lag på den övre halvan av tabellen.

Förlusterna har kommit mot BK Häcken, Gefle IF och två gånger mot Djurgården.

Förra året var det heller inte i den sista omgången mot AIK som MFF förlorade SM-guldet. Det var i den nästa sista hemma med 1-1 mot Örebro SK, som sedan åkte ut.

Spåren förskräcker alltså och MFF har kvar att möta tian Mjällby AIF, elvan Häcken, tolvan BP, sexan Elfsborg och jumbon Syrianska.

Elfsborg bryter visserligen mönstret, men där ställs MFF inför en helt annan trend att bryta. MFF har fortfarande aldrig klarat att vinna en allsvensk match på Borås Arena sedan anläggningen invigdes 2005.

En seger över Mjällby skulle därför ge en perfekt buffert på fyra poäng ner till IFK Göteborg. Det känns också som om MFF bör ha goda möjligheter att bryta trenden att ibland prestera sämre mot nedre halvan-lagen.

Flera andra problem är ju borta.

MFF är numera seriens bästa bortalag.

MFF spelar numera bra på plastgräs, något man med spelarmaterialet man förfogar över borde gjort för länge sedan.

MFF har också blivit bättre på att prestera i matchen direkt efter ett uppehåll. Dessutom har man garderat sig. Det kommer ett uppehåll till och då har klubben lagt  in en träningsmatch mot danska FC Nordjälland.

I fortsättningen är alltså alla matcher stora.

Både för MFF och publiken.

Toppkonkurrenten IFK Göteborg kom med knapp marginal över 10 000 i senaste hemmamatchen. Det var pinsamt. På söndagen var 14 000 biljetter sålda till MFF:s match mot Mjällby. Det är bättre, men inte i närheten av bra.

I laguttagningen finns det två stora frågor:

1) Kan Pontus Jansson spela?

Efter att ha pratat med både honom och Rikard Norling är jag övertygad om att svaret är ja.

Det är viktigt. Erik Johansson är borta och Pontus har gjort tre raka kanonmatcher.

2) Går det verkligen att peta Erik Friberg nu när Markus Halsti är tillbaka?

Men det är en både intressant och betydelselös fråga. Intressant eftersom det är kittlande och spännande att spekulera. Betydelselös eftersom det just nu kvittar. Friberg var lysande mot HIF och Halsti är en klippa.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.