Geografin viktigare än tabellen?

Stockholmsmedia kan vara rätt kul att följa ibland. Här går vi och tror att årets hittills hetaste match i Allsvenskan avgörs om bara någon dag mellan HIF och MFF.

Jag menar, tvåan och ettan i tabellen möts i ett glödhett derby med inte så många omgångar kvar att spela. Men så är det givetvis inte. Årets tyngsta match, årets viktigaste match är redan spelad. Mellan trean och fyran IFK Göteborg och AIK.

Bara att böja sig.

Eller skratta och rycka på axlarna.

Jag lutar åt alternativ två, om man säger så.

För mig är det klockrent. Ett stort derby som dessutom är seriefinal slår en match mellan de tredje- och fjärdeplacerade lagen. Menar man istället en match mellan de meritmässigt största lagen i svensk fotboll handlar det om Malmö FF mot IFK Göteborg. Pratar man om matchena med den högsta potentialen publikmässigt är det AIK mot Djurgården. Ska vi börja diskutera hetast rivalitet dyker vi ner i ett träsk av subjektiva bedömningar. Då kan vi lika väl börja snacka om till exempel Örebro SK mot Degerfors.

Strunt samma, men Stockholmsfixeringen är ett faktum och det är bara där uppe man tror att tidningarna som har basen i 08-land inte också är lokaltidningar. Det tycker jag att de ska få lov att vara. Lokaltidningar är bäst och hela Sverige förtjänar dem. Fast det är rätt bra att alla inser det.

Ska för resten inte undanhålla er skvallret om att Fotbollskväll nyligen ringde en tongivande person i Malmö FF och frågade.

– Hej, är det sant att derbyt på onsdag är slutsålt? Vi läste det nånstans, men ville gärna kolla.

Svaret blev naturligtvis.

– Är det inte bäst att ringa till HIF och ställa den frågan. Det är ju ändå de som spelar hemma.

Avdelningen stenkoll.

Dagen efter vinsten mot IFK Norrköping var det rätt glest i leden på MFF-träningen. De som spelade på söndagen vilade medan resten av truppen körde intensiva avslutsövningar.

Tror för resten att 2-0-segern i Norrköping var oerhört betydelsefull för MFF. Den fyllde inte bara på i poängförrådet utan även i lådan där man kan fiska upp självförtroende och en avslappnad attityd. Jag älskade till exempel att höra Erik Friberg slå fast att det där med att det är bättre att ligga lite bakom och jaga bara är skitsnack. Det är alltid bäst att ligga först i tabellen.

Rikard Norling fyllde på med att för honom är det inte viktigt att vinna kampen om vilket lag som har mest press på sig eller är favorit av MFF och HIF.

Det börjar påminna om 2010 när alla runt de två Skånelagen tävlade om att diskutera just sådana saker medan MFF-spelarna satte på sig skygglapparna, borrade ner huvudena och sket i precis allt utom att prestera i nästa match, och nästa och nästa. Det gav guld.

Trots att HIF bjöd upp till en ruggig kamp. Men årets match spelades väl även då mellan IFK Göteborg och AIK…

………………………………………..

IFK Göteborg vann för övrigt med 3-1 mot AIK.

Och visst både är och var det en stor match.

Och framförallt imponerade IFK Göteborg. Rejält!

Guldkampen går vidare och ett tungt och försvarsstarkt IFK Göteborg är i HÖG grad med i den.

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.