Ett bättre dåligt spel än senast

Att det var en väldigt viktig seger för MFF är lätt att slå fast.

Men precis lika betydelsefullt är att betona att den inte på något vis var avgörande.

Malmö FF ligger bra till, det gör alla lag som leder serien.

Malmö FF förbättrade läget. HIF:s 2-2 mot Syrianska var en skänk. Södertäljelaget hade tagit en poäng på de tolv senaste omgångarna, är i praktiken avsågat och ska naturligtvis inte vara ett hot för ett guldjagande lag. På måndagskvällen kan MFF – och HIF – dessutom i lugn och ro sätta sig och titta hur någon, eller båda, tappar poäng i mötet mellan AIK och IFK Göteborg.

Men Malmö FF har fortfarande en kinesiska muren-lång väg att vandra mot det där guldet.

Målskillnaden är en faktor som för många glömmer bort. Om MFF vinner i veckan i derbyt på Olympia blir avståndet sex poäng. Om HIF vinner går man förbi tack vare bättre målskillnad.

Segern i Norrköping var varken överlägsen eller spektakulär. Men den blev till slut rätt stabil och logisk.

Den första halvtimmen av matchen pressade IFK Norrköping sönder MFF:s spel och dominerade rejält.

Men sedan orkade Norrköping inte längre göra vad som krävdes för att behålla övertaget. MFF hittade avslutslägena man tidigare inte fått och Guillermo Molins utnyttjade mycket snyggt ett av dem.

Efter det målet kontrollerade MFF matchen. Det kan vara svårt att se när guldfebern och den naturliga spänningen grumlar blicken. Men det var faktiskt så att hela den andra halvleken var IFK Norrköping mer ett teoretiskt än ett faktiskt hot mot MFF-målet. Det var mer tanken att så länge det bara stod 1-0 kunde de ju få fram en målchans att kvittera på än att de verkligen fick det. I praktiken skapade de ingenting.

Efter Jiloan Hamads 2-0 var det helt avgjort.

Segern var inte bara viktig i sig, den gav också ett par mycket viktiga besked.

Första 30 var tröga som en slö snigel i en sirapspöl. MFF spelade inte alls bra, tempot var för lågt, passningarna gick snett och IFK Norrköping fick störa och förstöra alldeles för mycket. Lite deja vu från Djurgårdenmatchen.

Men det fanns en stor skillnad. Den här gången höll MFF tätt och undvek alla misstagen som kunde gett Norrköping en avgörande öppning. Därför var det här ett helt annat och – jag vet att det låter konstigt, men ändå – mycket bättre dåligt spel än mot Djurgården. Då bjöds Djurgården på lägena. Nu fick IFK Norrköping trots allt skapa dem själv och det klarade man inte.

Gillade också att Pa Konate gick in och visade att det var ett bra beslut att satsa på honom som ersättare för avstängde Ricardinho. Pa växer in i allsvenskan på helt rätt vis genom att spela lugnt och riskminimerat. Att han kan mycket mer vet vi som ser honom i U21 och U19. Men det är moget och klokt av honom att inse att han inte behöver bevisa det redan nu. Den tiden kommer. En antydan kom när han var med uppe i banan och deltog i förarbetet till 1-0-målet.

Till sist ett par korta reflektioner:

Ge Guillermo Molins mer tid. Ett mål och en assist är rätt bra för en mittfältare i anfallet. Avslutet till 1-0 kunde dessutom inte ha mer prägel av en klinisk målskytt än det hade. Han kunde passat Jiloan Hamad, men krånglade inte till det utan dunkade in den själv.

Gillade också Johan Dahlins spel i målet. Inte en miss. Klart överbetyg.

Simon Therns driv i steget är ju heller inte så dumt att se.

Den här gången var det inte bara Pontus Jansson som var bra i backlinjen.

Magnus Eriksson har nu elva assist och nio mål.

Mest negativt:

Markus Halsti missar derbyt mot HIF efter en onödig varning. Inte bra. Men i ärlighetens namn kändes det som om han de senaste matcherna hamnat i en liten svacka. Känns som om Erik Friberg kan gå in och göra jobbet.

Erik Johansson fick ont i foten. Heller inte bra. Men även här finns ersättaren i Filip Helander.

Emil Forsberg försvann totalt ur spelet, precis som mot Djurgården. Men – ni har fattat det nu va? – även här finns en naturlig ersättare om det behövs i Simon Kroon. Simon gjorde ett riktigt vasst inhopp idag.

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.