Konate ett klockrent val

Pa Konate.

Det är svaret på frågan vem som ska ersätta avstängde Ricardinho i bortamatchen mot IFK Norrköping.

På något annat vis går det inte att tolka Rikard Norlings snack efter onsdagens träning på Mariedals IP. Normalt brukar han inte vara särskilt öppen när det gäller lagutagningsfrågor. Nu var han det. Nästan. Och betonade att det är Pa som tränat på positionen hela säsongen.

För mig känns det som ett klockrent val.

Alternativet är att flytta över Miiko Albornoz på vänsterkanten och spela med Matias Concha till höger. Men det är en rätt stor ändring. För stor när den inte behövs.

Dessutom påminner Pa Konate väldigt mycket om Ricardinho i sitt offensiva spel och vi som såg U21-matchen mot Landskrona BoIS för lite över en vecka sedan vet också att Pa är i bra form. MFF körde över BoIS med 6-0 och många var bra, men bäst på plan var Pa Konate. Han gjorde en kanonmatch. Med tanke på den – och hela MFF-trusten satt på läktaren- och insatserna på träningarna hade det gett konstiga signaler att sätta honom på bänken mot IFK Norrköping.

…………………………………………………..

 Malmö FF har redan varit på plats ett bra tag i Norrköping.

Efter att ha tränat på Mariedals konstgräs torsdag och fredag åkte truppen upp med tåg på lördagen. I Norrköping väntade sedan en träning på matcharenan.

 Ett bra upplägg. Om bara ett par dagar är det derby mot HIF. Till dess att matchen mot IFK Norrköping är avklarad gäller det dock att på alla sätt se till att fokus hamnar där det ska vara. På den första uppgiften först. Det här är ett bra sätt att göra det.

Den vanliga metoden inför en lagom lång bortaresa med att träna ett tidigt lördagspass i hemmiljö på Swedbank stadion och sedan omedelbart resa iväg gick ju heller inte att genomföra den här gången. Det är en konstgräsmatch. Och hade det inte varit det hade det troligen inte funkat ändå eftersom arenan hela dagen varit upptagen av förberedelserna och genomförandet av damlandskampen Sverige-Polen.

För två av spelarna blir det dock tågresa först på matchdagen. Erdal Rakip och Pawel Cibicki spelade med U19 i seriematchen i juniorallsvenskan mot Kristianstads FF klockan 13.00 på Malmö stadion. Därför väntar de en dag med att åka upp och ansluta till truppen.

Givetvis är det en avvägning mellan att resa med den övriga truppen och att få värdefull matchtid i kroppen.

Pawel och Erdal behöver spela. Malmö FF:s U19 behöver dessutom poäng i jakten på en topp 2-placering i juniorallsvenskans elitdivisions grundserie. De platserna ger SM-slutspel och för närvarande slåss fyra lag i täten. Nu gjorde både Pawel och Erdal mål när MFF piskade Kristianstad med 5-0.
…………………………………

Jag såg andra halvlek på Stadion och det ska sägas direkt att MFF var närmast löjligt överlägset och hade vunnit stort även utan Erdal och Pawel. Men de behöver som sagt spela och det är bra att de får göra det i tävlingsmatcher. För i U19 är det verkligen allvar, vilket inte alltid är fallet i U21.

Malmö FF ledde med 2-0 i paus efter mål av Petar Petrovic och Erdal Rakip. Alldeles efter vilan ökade Pawel Cibicki på till 3-0 och efter det dog matchen totalt en lång stund. Kristianstads FF backade hem med allt folk, lekte Gefle, och det var först de två sista minuterna som 4-0 och 5-0 kom. Men de var värda att vänta på. Fyran gjorde inhopparen Jesper Rindmo och femman tryckte Petar Petrovic dit med ett suveränt långskott.

MFF ställde upp med ett riktigt starkt lag även i övrigt:

Sixten Mohlin – Jacob Palander, Johan Hammar, Jonathan Ekendahl, Mirza Halvadzic – Petar Petrovic, Erdal Rakip, Emil Kjellker, Piotr Johansson – Pawel Cibicki, Benjamin Fadi.

Bakom uppryckningen mot slutet låg till viss del två byten.

Jesper Rindmo och Zia Sakirovski kom in i anfallet istället för Benjamin Fadi och Pawel Cibicki (Cibicki byttes dock inte ut utan gick ner på mitten istället för Erdal Rakip). Sakirovski höll på att göra ett nytt drömmål och Rindmo gjorde precis ett sånt mål han är specialist på; att hitta läget och utnyttja det.

Många var bra, inte minst Rakip och Hammar. Men jag lyfter gärna fram Mirza Halvadzics insats. Han har plötsligt blivit ytterback, och löser det!

Det kan bli SM-guld för det här MFF-laget också….

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.