De stora matchernas nummer ett

Vissa säger en av de största matcherna i svensk fotboll, andra spär på ett snäpp och säger den kanske största matchen.

Jag säger att det är strunt. För egentligen finns det ingen som helst anledning att gardera sig.

När Malmö FF och IFK Göteborg möts är det den största matchen svensk fotboll har.

Punkt och end of discussion.

Det är ettan (MFF) mot tvåan (IFK Göteborg) i maratontabellen. Och kampen är jämn.

Det är de två mest titeltyngda klubbarna som möts. MFF med 16 SM-guld och 14 cupguld mot IFK Göteborgs 18 SM-guld och fem cupsegrar. Att vinna Supercupen räknar jag inte som en titel, den har än så länge bara Musse Pigg-status.

Det är dessutom klubbarna som har de överlägset största internationella meriterna!

MFF var i final i Europacupen 1979. Och var senare Europas representant i Världscupfinalen.

IFK Göteborg vann Uefa-cupen 1982 och 1987.

Vilket som väger tyngst i den internationella prestigekampen går alltid att diskutera.

Jag tycker och har alltid tyckt att MFF vinner.

MFF var först, visade vägen och introducerade det spelsätt som IFK Göteborgframgångarna också byggde på.

Alla som hävdar att det avgörande är att IFK Göteborg vann borde också fråga sig om de i logikens namn tycker att de hellre vinner Europa league än går till final i Champions league. Och att det senare inte är en större prestation. För det är exakt det som jämförelsen gäller.

I vilket fall som helst är det här alltså de stora matchernas nummer 1, ett möte som i år får en extra krydda av att vara en vital del i en tätstrid som redan tio omgångar före slut är het som en glasbruksugn.

Gränsen 23 000 sålda biljetter passerades tidigt på lördagen. Det blir fullt. Skam vore väl annars.

Ekonomiskt är det väldigt bra för Malmö FF. Miljonerna trillar in och, inte minst viktigt, det ger ett plus mot den budgeterade intäkten från matchen på cirka en halv miljon.

Sportsligt är det ännu viktigare. Jag pratade kort med Pontus Jansson efter den avslutande träningen. Han betonade att i matcherna det varit riktigt gott om folk och rejält tryck på Swedbank stadion har laget ofta klarat att spela ännu bättre än vanligt.

Det känns inte som tomt prat utan fakta.

Grejen är dock att det kan behövas. MFF är ruggigt svårslaget i den sedan 2009 nya hemmaborgen och har ett stort, stort plus på alla. Utom IFK Göteborg.

Göteborgssupportrar som tycker att det är att jinxa att tala om hur bra det brukar gå borde egentligen vara livrädda.

Totalt på hemmaplan genom tiderna mot IFK Göteborg har MFF ett plus (det har man mot alla allsvenska konkurrenter av betydelse), men Infostrada har räknat ut att IFK Göteborg på 2000-talet tagit i snitt 1,83 poäng mot MFF på bortaplan. Det är bättre än något annat lag och senaste gången MFF vann var guldåret 2010.

Malmö FF är faktiskt segerlöst i fem raka matcher (hemma och borta) mot IFK Göteborg och har inte lyckats hålla nollan i någon av de åtta senaste hemmamatcherna mot IFK Göteborg.

Men det känns ändå som fördel MFF.

Formen är sylvass och bakom de fem raka utan förlust för Blåvitt döljer det sig en hel del flyt.

Borrar man sig dessutom djupt ner i dyn där bara de mest nördiga statistikälskarna letar efter fynd kan man hitta saker som att MFF gjort mål i 16 raka hemmamatcher och – min egen favorit – inte förlorat i någon av de senaste 23 hemmamatcherna som spelats på en söndag!

…………………………………….

Det blir samma trupp som senast mot Kalmar FF.

Simon Therns ansiktsskada är sedan länge läkt och Guillermo Molins har varvat upp ännu mer.

Många som behövde det fick också nyttig speltid i cupmatchen mot Sävedalens IF. MFF belastade truppen betydligt mindre där än IFK Göteborg gjorde mot Lunds BK även om jag inte tror att det har någon större betydelse. IFK Göteborg fick också en väldigt lugn och behaglig cupresa.

Summan är i alla fall att MFF fått ett lyxproblem med rejält med alternativ för Rikard Norling.

Jag tror att det blir samma startelva som mot Kalmar FF. Molins är alldeles för bra för att sitta på bänken, men det går INTE att peta Jiloan Hamad och Emil Forsberg gjorde – i skuggan av Magnus Erikssons ett mål och tre assist samt Guillermo Molins succéinhopp – en ny riktigt vass insats i Kalmarmatchen.

Det MFF har nu är dock:

1) En bra startelva.

2) Rejäla möjligheter att förändra med inhopp från bänken.

MFF har även Allsvenskans poängkung i Magnus Eriksson.

Om det fanns någon (i så fall borde denne någon avgå!) som inte tyckte att matchen var tillräckligt het ändå kan man påpeka att Magnus Eriksson toppar poängligan med 17 (åtta mål, nio assist). Tvåa är IFK Göteborgs Tobias Hysén med 15. Det är alltså även poängkungarnas match.

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.