Bra resultat som kunde varit bättre

Malmö FF var som ett vackert skepp som med både kraft och elegans bröt sig fram genom en ocean av missade chanser. Och mot slutet kom man in i lite stiltje.

Det där lät nästan som något Rikard Norling kunde sagt, men ändå inte.

Han skulle nämligen inte göra misstaget att sätta fokus på alla de brända lägena att göra 3-0, 4-0, 5-0 eller kanske till och med 6-0 och definitivt säkra avancemanget redan innan returen spelats.

För det kunde MFF gjort.

Därför kan jag kosta på mig att säga att det var en mycket bra match som serverades, med en lite bitter eftersmak.

Tokelo Rantie hade två frilägen, som han brände – igen, Jiloan Hamad tvingade den skotske målvakten till en fenomenal räddning, Simon Thern prickade ribban och så vidare.

Ett tag, i början av den andra halvleken kändes det nästan löjligt att Malmö FF inte kunde få in fler bollar bakom Benjamin Williams, som tilläts växa ut till en jätte i målet.

Men allt det får betydelse bara om Malmö FF rasar samman i returen och det finns knappt något som tyder på att man kommer att göra det.

Så jag förtränger chansmissarna och plockar snabbt fram ett par mycket positiva saker:

1) Spelet.

Rätt många skottar på läktaren suckade djupt, erkände att de kommit billigt undan och berömde MFF. Med all rätt. Hemmalaget SPELADE verkligen fotboll.

2) Resultatet, trots allt.

2-0 är ett bra resultat att ta med sig till en bortamatch i Europaspelet. Det är betydelsefullt att göra fler än ett mål, men det är ännu viktigare att hålla nollan hemma. Det gjorde MFF och sista tio minuterna låg det i luften och syntes på planen att det var viktigare än att satsa mer framåt.

3) Försvaret.

Lätt att glömma när spelare efter spelare glänser framåt. Men MFF har bara släppt in ett mål på de fem senaste matcherna nu. Det är en stabilitet som är ruggigt bra att ha. Alla är bra där bak.

4) Jiloan Hamad.

Kapten och lirare i ett fint paket. Med självförtroendet på topp. Det var enbart han som bestämde att det var han som skulle ta frisparken och sedan dunkade han dit den. Har ju dessutom tagit över Jimmy Durmaz roll som mannen som bara gör snygga mål.

5) Spelare som lyft sig.

Magnus Eriksson är det tydligaste exemplet. Nu kommer han i avslutslägena och gör målen.

Men jag skulle vilja plocka fram två namn till, nämligen Emil Forsberg och Ricardinho. Den senaste månaden har Forsberg varit en av de absolut bästa spelarna i MFF och jag frestas säga precis samma som jag sa om Eriksson efter den förra matchen. Det var rätt många som var lite för tidigt ute med att döma ut honom.

Och Ricardinho var inte bra en lång period i våras. Det är han nu. Med råge…

Sedan kan jag fortsätta och påpeka hur Markus Halsti vuxit fram som herr Opetbar, hur Simon Thern kan ta sig förbi allt och alla när han är på det humöret, pratat om resten av försvarslinjens stabilitet, om Tokelo Ranties sätt att löpa sönder ett försvar och nämna alla MFF:arna som var med.

Så visst, vi struntar i det där med de brända chanserna.

Frågade Rikard Norling på presskonferensen om vad han gjort om han före matchen fått ”köpa” resultatet 2-0. Slagit till?

– Ja, svarade han efter ett tags tvekan och ställde en motfråga.

– Hade du gjort det?

– Nej, sa jag.

– Jaså, då var det kanske fel svar, sa han.

Men det var det inte. Det är bara jag som är dum, sitter och efterrationaliserar och har orealistiska förväntningar.

Det var rätt svar. 2-0 ÄR ett bra resultat.

Särskilt om det någonstans i Hibernian-spelarnas huvuden satte sig att det här blir rätt svårt att vända.

……………………………………..

I morgon fredag lottas nästa omgång, om ni missat det.

MFF är inte där än. Men en bra bit på väg.

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.