Ranties mål en ren rysare

MFF vann över Elfsborg i en viktig, intensiv och högklassig allsvensk match. Det var bra. Men som en extra finess bjöds publiken på ett mål som höll världsklass!

Tokelo Ranties 2-1-mål var inte bara avgörande, det var så snyggt och samtidigt så starkt att snålvattnet rann ner över tangenterna.

Bara att komma på tanken att göra den lika klassiska som primitiva skolgårdsfinten att lägga bollen bredvid motståndaren och sedan kuta av bara helvete var kul. Att det dessutom var Elfsborgs snabbaste spelare Niklas Hult han svischade ifrån gjorde det ännu mer anmärkningsvärt.

Sedan skickade Rantie hur enkelt som helst upp målvakten Kevin Stuhr Ellegaard på läktaren för att köpa en god chorizo med stark senap innan han kom fri. Väl i friläget såg han dessutom ut att tänka nu njuter jag av det här en sekund extra innan jag skjuter in bollen i det tomma målet.

Bara det enmansanfallet var värt 4 000 åskådare fler än de som 13 821 som letat sig iväg till Stadion.

Samma sak gällde hela den första halvleken då MFF var bra mycket bättre än Elfsborg.

Men trots en stark avslutning och Ranties fantastiska mål fanns det ändå tendenser som oroade. På nytt hade MFF svårt att spela av matchen i ledning 2-1. Stundtals blev det för ivrigt samt för riskabelt och nu när det snart vankas Europa league-matcher finns det all anledning att jobba vidare på att lära sig att ibland ta det lite lugnare och spela mer cyniskt.

Glöm heller inte att Elfsborg bidrog till MFF-segern med två taktiska tokerier. Anders Svensson på bänken från start var bara dumt. Tränaren Jörgen Lennartsson skyllde på skada, men inte såg Taco skadad ut när han byttes in sista 45 och lyfte spelet. Att sätta ner Niklas Hult på ytterbacken när det var han som hotade mest framåt var väl heller inget direkt genidrag?

Bäst i MFF var alltså Tokelo Rantie, inte bara för målet. Jiloan Hamad gjorde också massvis med saker rätt och första 45 var nog hans bästa insats på hela året. Hittills. Jag gillade också att Petar Petrovic kom in och vågade så pass mycket. Han kommer att bli hur bra som helst. Mittbacksduon Pontus Jansson och Markus Halsti gjorde också en betydligt bättre insats än mot Syrianska. Inte minst så länge Elfsborg envisades med att spela på kraft och med långa bollar. Vilket man gjorde rätt länge.

………………………………..

Europa league-lottningen med först Drogheda United och sedan Hibernian FC var bra.

MFF ska besegra Drogheda. Visst minns jag Cork, med det var den näst sämsta insatsen av ett MFF-lag under de över 45 år jag följt klubben. Drogheda är sämre än Shamrock Rovers, som MFF slog med 2-1 på Irland 2012 och med 2-0 i Malmö 2010 och troligen sämre än Cork.

Och Hibernian som kom på sjunde plats i den skotska ligan kvalade in till Europa league genom att förlora mot Celtic i cupfinalen. Det är inga meriter som skrämmer. MFF slår först ut Drogheda och sedan ett matchotränat Hibernian, den skotska ligan är inte igång när lagen möts.

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.