En möjlighet, men även en risk

De närmaste fem matcherna kommer att bli avgörande för MFF:s ambitioner i toppstriden.

Det korta uppehållet är över och nu väntar först Syrianska i Södertälje och sedan fyra raka hemmamatcher!

Syrianska är en bortamatch på konstgräs. Men det ska inte ha någon betydelse. Malmö FF är numera ett bra konstgräslag (i år har man inklusive försäsongen spelat sju gånger på plast, med fem segrar, en oavgjord, bara en förlust och målskillnaden 15-6). Dessutom har man för länge sedan dragit pyjamasen av bortaspöket och Syrianska är ett lag som MFF ska slå oavsett var man möts.

Syrianska har individuellt skickliga spelare, nunera två stora starka därframme att sätta upp bollen på (inte bara Dinko Felic) och ska inte underskattas. Men Syrianska har aldrig vunnit mot MFF i Allsvenskan. Efter fyra matcher (tre förluster och ett kryss) väntar man faktiskt fortfarande på att få göra det första målet.

Det är bara seger som är godkänt för MFF, inte minst nu när Erik Friberg, Markus Halsti och Pontus Jansson är tillbaka i laget.

Segern ska i sin tur ge ett avstamp för de fyra raka allsvenska sommarmatcherna på Swedbank stadion.

I tur och ordning ställs MFF mot Elfsborg (24/6), Häcken (27/6), Gefle IF (7/7) samt Åtvidabergs FF (14/7).

Match-femlingen som väntar kan ge 15 poäng och bör ge minst tolv. I så fall ser det bra ut.

Riktigt bra.

Anomalin i spelprogrammet, som gör att MFF plötsligt har en massa hemmamatcher, beror på att sommarens EM-fotboll gör att flera lag inte kan använda sina hemmaarenor. Därför får man stuva om.

Det ger, bland annat MFF, en chans att med hjälp av hemmastyrka få ett ryck i tabellen.

Fast det innebär också en fara.

Uteblir segrarna blir det extra tungt med många bortamatcher under hösten.

Publikmässigt och ekonomiskt innebär det också en rejäl risk.

Skillnaden på till exempel en hemmamatch mot Elfsborg i elljus i höst och en som nu mitt i semestertiden kan i värsta fall vara 3 000-4 000 åskådare. De andra kan också ge ett tapp.

Och det är inte bara publikintäkter MFF riskerar att gå miste om. Matcherna kommer under en period då det är svårare att locka företagen till VIP-platser och loger.

Sportsligt kan hemmasviten ge ett lyft.

Ekonomiskt riskerar Malmö FF att gå miste om flera miljoner kronor, kanske just de pengar som behövs för att förstärka truppen när övergångsfönstret öppnar.

Om det nu behövs. Att Johan Hammar sa ja till att skriva korttidskontrakt året ut var nämligen ett väldigt bra besked. Väntat, men välbehövligt. Till vintern kan MFF ha massvis med mittbackar. Just nu behövdes det en påspädning. Det fick man och därmed behöver man inte värva även om Pontus Jansson lämnar vid fönsteröppningen.

……………….

Semestern tickar på för övrigt.

Hade en riktig gubbadag i helgen med uppladdning i Library Bar i Köpenhamn, sedan konsert med Burt Bacharach (bättre än väntat), ett gäng GT-groggar och tjuvåkning på Metron. Ja det där sista trodde jag, men har nu fått höra att biljetten från Malmö till och från Köpenhamn gäller även på Metron så vi både hoppade av och smet från kontrollanterna helt i onödan. Fast det var rätt kul…

 

 

Ole Törner
Skånskans sportreporter Ole Törner bloggar om MFF:s väg mot SM-guld.
Ålder: 58
Yrke: Journalist
Bor: Malmö
Lyssnar på: Endless Boogie, Frank Turner, Blue Oyster Cult, Sade, Steppenwolf, Kanye West, Blondie, Chris Isaak, Marianne Faithfull, Bob Dylan, Isley Brothers, Black Sabbath, Amy Winehouse, Neil Young, Fleetwood Mac, Prince, Who
Läser: Modesty Blaise, John Dickson Carr, HP Lovecraft, Carl Barks.
Tittar på: Black Books, Big Bang Theory, Sherlock, Taggart, The Mentalist, Whitechapel, SNL, Ripper Street.
Håller på: MFF, Kirseberg IF, Arsenal och Brynäs.